Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Сергій Тарута: Чому влада боїться озвучити реальну цифру прожиткового мінімуму?

Сергій Тарута: Чому влада боїться озвучити реальну цифру прожиткового мінімуму? Про це пише видання Leopolis.news.
Сергій Тарута

Перед початком кожного нового року Верховна Рада, ухвалюючи закон про Державний бюджет, встановлює цим документом серед іншого й розмір прожиткового мінімуму для українців. Депутати вважають, що для життя одному здоровому українцю з 1 січня 2019 року вистачить 1921 гривню на місяць, а людині, що втратила працездатність, іще менше – всього 1497 гривень. Але як вижити за ці гроші, чиновники пояснити не можуть.

Кандидат у Президенти Сергій Тарута не раз у публічних виступах називав ці мізерні суми «знущанням над людьми» і завжди голосував проти такого «бюджету вимирання України».
«Навіть у найбідніших країнах Східної Європи встановлюють реальний мінімум на рівні 200-300 доларів, тому що тільки на таку суму можна забезпечити себе хоча б мінімальним харчуванням, одягом, ліками», – пояснює Сергій Тарута.

Прожитковий мінімум – цифра зовсім не формальна. Саме виходячи з прожиткового мінімуму призначають найрізноманітніші соціальні виплати: мінімальна пенсія, стипендії, допомоги з безробіття, аліменти.

«Свідомо занижений владою розмір прожиткового мінімуму – це спосіб пограбувати найбідніших, найбільш знедолених, тих, кому навіть уже немає що їсти. Влада недоплачує людям, які працювали на державу все своє життя!» – засуджує політику нинішньої влади Тарута.

Якщо виходити з нинішнього прожиткового мінімуму, то людина, яка отримує мінімальну пенсію, повинна прожити на 50-60 гривень у день. Буханець хліба коштує 11 гривень, пакет молока – 22 гривні. Схоже, нинішня влада пропонує пенсіонерам обмежитися таким харчовим набором, і все життя доношувати одяг, куплений в молодості.

Сергій Тарута категорично не згоден з нинішнім урядом, і як кандидат у Президенти зобов’язується швидко виправити ситуацію.

У своїй програмі «Повага – кожному» Тарута пропонує змінити принцип розрахунку мінімальної пенсії і мінімальної заробітної плати, а також інших пільг. Узяти за основу не визначений урядом «прожитковий мінімум», який, по суті, не може бути прожитковим, а застосувати «фактичний прожитковий мінімум» – реальний показник, який регулярно публікує Міністерство соціальної політики. Цю цифру беруть не зі стелі, а розраховують на основі вартості товарів і послуг, основних потреб. На сьогодні «фактичний прожитковий мінімум» становить 4 349 грн. Ось саме цю цифру і пропонує кандидат на посаду Президента, щоб до неї прирівняти мінімальну пенсію.

Мінімальну заробітну платню Тарута пропонує призначити на основі двох дійсних прожиткових мінімумів: у сумі 8 696 грн. Тобто, якщо в родині є хоча б одна працездатна особа, то разом якийсь час можна було б на такій заробітній платі, нехай і економлячи на багатьох речах, але все ж таки виживати.

Команда Taрути зробила всі необхідні розрахунки і впевнена, що такі цифри українська економіка здатна «потягнути». І коли Тарута каже, що він щось підрахував, то йому можна довіряти беззастережно: цей кандидат у Президенти, на відміну від більшості інших, має великий досвід у реальній економіці й управлінні найбільшими підприємствами.

Але всі ці заходи, зокрема й перехід від «прожиткового мінімуму» до «фактичного прожиткового мінімуму», який має врятувати наших пенсіонерів від бідності, будуть тільки першими реальними кроками Тарути після приходу до влади. Запрацює Україна і запрацює програма швидкого економічного зростання, яку Сергій Тарута розробив разом із провідними вченими країни.

Нині в Україні ціни на більшість харчових продуктів, фактично на всі непродовольчі товари (у більшості імпортні), на всі види пального – майже як в Європі. Таким чином, мінімальна заробітна плата в нашій країні також повинна підходити до європейської.

Протягом наступних кількох років в Україні може бути такий рівень доходу, як у Східній Європі та Прибалтиці. Мінімальна заробітна плата в таких країнах, як Чеська Республіка, Словаччина і Польща, нині сягає 519-523 євро, а в Естонії та Литві – 540-555 євро.

Сергій Тарута як досвідчений менеджер і людина бізнесу розуміє: високі зарплати і пенсії неможливо встановити розпорядженням уряду. Для цього необхідно насамперед забезпечити стрімкий ріст економіки. І тоді високий дохід у кожній родині стане основним й економічно розумним показником розвитку держави.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ