Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

З 2014 року вдалось звільнити 3240 полонених українців, – Ірина Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради після звільнення з посади Уповноваженого президента з мирного врегулювання на Донбасі та представника України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко у своєму звіті розповіла, що з початку АТО вдалось знайти та звільнити 3240 українських полонених.

Про це вона написала на своїй сторінці Facebook, передає UA|TV.

За словами віце-спікера, у серпні 2015 року вдалося звільнити понад 150 українців. У грудні 2017 року вдалося звільнити найбільше – 74 особи з окупованого Донбасу. У 2018 році вдалося звільнити лише одного військовослужбовця з окупованого Донецька і двох військовослужбовців з РФ.

Геращенко наголосила, що в’язниці, розташовані в Росії та на територіях окупованого Криму та Донбасу залишаються закритими для міжнародних гуманітарних місій.

“Це зони катувань і тортур, сексуального насильства. РФ продовжує блокувати доступ до українців місій МКЧХ, Моніторингової місії ООН з прав людини та ОБСЄ, аби приховати сліди своїх злочинів”, – зазначила вона.

Так, на сьогодні ОРДЛО підтверджує лише утримання 27 громадян України (з них 12 – в ОРЛО, 15 – в ОРДО). Українська сторона має підтверджену документальними свідченнями інформацію про 81 особу.

“Українська сторона також неодноразово зверталась за інформацією про місця утримання 13 заручників, доля яких наразі невідома. Вони знаходились у полоні у 2014-2015 рр. на окупованому Донбасі, а факти їх утримування підтверджувались ОРДЛО у Мінську. У нас є всі підстави вважати, що вони могли бути закатовані і вбиті“, – розповіла Геращенко.

Заступник голови ВР повідомила, що 258 осіб вважаються зниклими безвісти на Донбасі.

За її словами, з 2015-го по 2019 рік на підконтрольну Україні територію переведено 394 в’язнів, які відбували покарання в колоніях, що опинилися на непідконтрольній Україні території.

“До Секретаріату Омбудсмена надійшло 882 заяв від засуджених, їх родичів про їхнє переведення. У 2018 році вдалось розблокувати переведення таких осіб з окупованої території Луганської області”, – підсумувала Геращенко.

Нагадаємо, що Ірина Геращенко звільнилась з посади представника України в ТКГ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ