Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З 26 жовтня збільшуються штрафи за паркування на місцях для інвалідів, - Нацполіція

З 26 жовтня збільшуються штрафи за паркування на місцях для інвалідів. Про це Голова Національної поліції України заявив сьогодні, 25 жовтня, під час прес-конференції на тему «Закон про паркування: європейська свідомість чи законодавча відповідальність?».

У заході також взяли участь заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв і Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв нагадав, що завтра, 26 жовтня, набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю». Відтак глава відомства підкреслив, що для Національної поліції є питанням честі – швидко втілити вимоги цього закону в життя, усунувши перешкоди для людей з особливими потребами. За дотриманням вимог у цій частині законодавства стежитимуть підрозділи патрульної поліції та превентивної діяльності.

«Хочу запевнити що ми прийдемо до цього вкрай швидко та будемо працювати ефективно», – зазначив Сергій Князєв.

За словами заступника глави Нацполіції України Костянтина Бушуєва, норми прийнятого закону слід розглядати у розрізі двох складових частин. Першою з них є відповідальність учасників дорожнього руху, а другою – відповідальність юридичних осіб, які повинні забезпечити виконання положень закону.

З набуттям чинності законом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема – до статті 122 (Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху) і статті 152-1 (Порушення правил паркування транспортних засобів). Також зміни вносяться до ст. 222 і ст. 257 КУпАП – щодо порядку розгляду адміністративних матеріалів, складених за порушення законодавства про паркування.

«Ці сухі юридичні складові несуть у собі глибокий зміст щодо меж і зон відповідальності. Із завтрашнього дня відповідальність у грошовому еквіваленті пропорційно збільшується із 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів громадян», – зазначив Костянтин Бушуєв.

Заступник глави Нацполіції висловив сподівання, що громадяни дотримуватимуться норм законодавства про паркування для людей з обмеженими можливостями не лише через боязнь притягнення до відповідальності, а, насамперед – через поширення належного рівня правосвідомості.

«Ми досягнемо кінцевого результату, коли паркомісце із позначкою інвалідного візка завжди буде вільне, а підхід держави має забезпечити якомога більше поширення таких паркомісць», – наголосив Костянтин Бушуєв.

Він також додав, що підрозділи поліції, на які покладено функцію нагляду за дорожнім рухом, готові до рішучого застосування норм цього закону і прийняття відповідних рішень. Водночас Костянтин Бушуєв висловив сподівання, що адміністративні комісії, до чиє компетенції віднесено розгляд цієї категорії адміністративних справ, розглядатимуть їх так само наполегливо і відповідально. Тим самим адмінкомісії стимулюватимуть юридичних осіб, в розпорядженні яких є паркомісця, виділяти їх для людей з обмеженими можливостями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ