Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З ким «грає в піддавки» на тендерах фірма "ВКВ-Сервіс"

Йдеться про приватне підприємство "ВКВ-Сервіс", яке упродовж останніх років регулярно перемагало у закупівлях, що організовувались структурними підрозділами Львівської міськради, у тому числі, як свідчать факти, нечесним способом: коли, що називається, неозброєним оком помітні ознаки антиконкурентних узгоджених дій.

Нагадаємо: дане підприємство, що спеціалізується на виробництві електроосвітлювального обладнання та яке в останні роки з якихось причин стало «улюбленою» фірмою львівської мерії, належить Клименюку Дмитру Олександровичу.

Як повідомляло Гал-інфо, ПП "ВКВ-Сервіс" упродовж останніх років (починаючи з червня 2016 року) ПП перемогло у 116 закупівлях на суму 20,73 млн грн. Фактично половина з них – це закупівлі, що організовувались райадміністраціями Львівської міськради - Галицькою, Личаківською, Франківською, Залізничною, Сихівською, з якими "ВКВ-Сервіс" за результатами тендерів, зокрема. укладало договори на закупівлю послуг, пов’язаних з поточним ремонтом «елементів благоустрою» у районах Львова.

Поміж них - договір від 05.04.2021 року, укладений з Галицькою райадміністрацією за результатами закупівлі «послуги із встановлення та поточного ремонту (заміни) турнікетного огородження на території Галицького району м. Львова». Його ціна становить 815 700 грн. Даній угоді передували відкриті торги, у яких, окрім ПП "ВКВ-Сервіс", участь взяло ТОВ "Західне інноваційне об'єднання", пропозиція якого не розглядалась.

Майже одночасно з цими торгами відбулися ще одні – на закупівлю послуги з поточного ремонту елементів благоустрою на території Галицького району (з поділом на три лоти). Закупівля по одному з них не відбулася, два інших лоти виграло ПП "ВКВ-Сервіс", конкуруючи по лоту на 150 тис. з «тим самим» ТОВ "Західне інноваційне об'єднання", а по лоту на 800 тис. – з ТОВ "Західне інноваційне об'єднання", ПП "Магнетто» та ТОВ "Укрпромбудмеханізація".

Водночас через кілька місяців (в липні 2021 року) «переможець» - "ВКВ-Сервіс" та фірма "Західне інноваційне об'єднання", беручи участь у закупівлях Галицької райадміністрації, по суті, «помінялись місцями».

Свідчить про це закупівля послуги з встановлення металевого декоративного огородження на пл. Музейній – орієнтовною вартістю 154 тис. грн., у якій взяли участь лише ТОВ "Західне інноваційне об'єднання" (яке перемогло) та ПП "ВКВ-Сервіс", пропозиція якого не розглядалась.

Те ж саме й з тими ж самими учасниками відбувається під час закупівлі під назвою «Зведення огорож, монтаж поручнів і захисних засобів - Послуги з встановлення стовпців», орієнтовна вартість якої складала 520 тис. грн. Західне інноваційне об'єднання" перемогло, пропозиція "ВКВ-Сервіс" не розглядалась.

Названі фірми за «дивним» збігом обставин у 2021 році неодноразово «конкурували» й під час закупівель, що організовувались іншими райадміністраціями Львівської міськради, зокрема, Личаківською та Сихівською.

Наприклад – під час закупівлі послуги з виготовлення, встановлення та ремонту дорожніх знаків на території Личаківського району, у ході якої "Західне інноваційне об'єднання" (з пропозицією 485,4 тис грн) «перемогло» "ВКВ-Сервіс" (з пропозицією 487 тис грн), яке знову ж таки за «дивним» збігом обставин не надало у складі тендерної пропозиції усіх необхідних документів. Як вбачається з наявних матеріалів, фактично йдеться про основний «трюк», який названі фірми використовували (та продовжують використовувати) на тендерах, «граючи у піддавки» та почергово «перемагаючи» переважно одна одну.

Зазначимо, що договір за результатами вказаної закупівлі послуги, що стосувалась дорожніх знаків, було укладено 07.05.2021 року: між Личаківською райадміністрацією, в особі в.о. голови Оксани Пригоди, та ТОВ "Західне інноваційне об'єднання", в собі директора Маркіяна Черника.

З огляду на наведені факти Гал-інфо вирішило пильніше придивитися до головного «конкурента» на торгах «улюбленої» фірми львівської мерії.

В результаті з’ясувалося, що за ТОВ "Західне інноваційне об'єднання", засновником та власником є Ігор Зюбрик, тягнеться «тендерний» кримінальний слід. Про що, зокрема, повідомляв сайт «Наші гроші» (публікація «Підприємця, який постачав Шевченківській РА неякісну піскосуміш, посадили під домашній арешт»).

У матеріалі йшлося про те, що Шевченківський районний суд Львова посадив під домашній арешт на два місяці власника львівських підприємств «Західне інноваційне об’єднання» та «ЗІО-Спорт» Ігоря Зюбрика, якого підозрюють в продажі неякісної піскосуміші Шевченківській райадміністрації Львова (дані факти наведені з ухвали суду від 21.02.2018 року).

Також зазначалося, що Зюбрика підозрюють у заволодінні бюджетними коштами у великих розмірах – 388,07 тис. грн, шляхом зловживання службовим становищем (ч. 4 ст. 191 КК України), яке було вчинено після того, як його підприємство «Західне інноваційне об’єднання» стало переможцем тендеру від Шевченківської районної адміністрації на постачання протиожеледного реагенту на 1,2 млн грн.

Водночас з матеріалів судового реєстру вбачається, що Ігор Зюбрик фігурував в кримінальному провадженні за №42017140090000053 від 29.07.2017 року. І що остання ухвала Шевченківського райсуду Львова по даній кримінальній справі (що стосуються надання слідчому тимчасового доступу до речей та документів) була винесена 20.03.2018 року.

За інформацією сайту «Наші гроші» (публікація «Галицька адміністрація віддала майже півмільйонний підряд фірмі, власник якої керував одіозною «Константа-Захід») власник ТОВ «Західне інноваційне об’єднання» більш відомий у Львові іншими своїми підприємствами. Зокрема, Ігор Зюбрик володіє 50% в ТОВ «Західспецбудмеханізація» та 10% у ТОВ «Константа-Агро», решта 90% належать Оксані Зюбрик-Жмурко. Ці підприємства фігурували у низці проваджень щодо привласнення державних коштів під час закупівлі шпал, які розслідувало ГПУ у 2016 році.

У названому матеріалі також повідомлялось, що фірма «Константа-Захід», яку Ігор Зюбрик очолював раніше, це підприємство, з яким Львівська міська рада судилась кілька років за неякісний ремонт площі Торгової.

Разом з тим, за інформацією судового реєстру, на розгляді у Вищому антикорупційному суді у даний час перебуває обвинувальний акт щодо колишнього в.о. начальника ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України», який обвинувачується у заволодінні в особливо великих розмірах грошовими коштами даного державного підприємства при закупівлі товарів у ТОВ «Західспецбудмеханізація», ТОВ «Граніт-Захід», ДП «Константа-Агро» та ТОВ «Судововишнянський цегельний завод» протягом 2014-2015 років.

За даними реєстрів, ТОВ "Західне інноваційне об'єднання" (м. Львів, вул. Коновальця, буд. 99, кв. 2), було зареєстровано 15.04.2013 року. Основний вид діяльності товариства - будівництво доріг і автострад. Його засновником та бенефіціаром вказаний Зюбрик Ігор Олексійович. Директором - Черник Маркіян Зіновійович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ