Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За два місяці у Львові картопля врожаю минулого року подешевшала майже на 40%

За два місяці у Львові  картопля врожаю минулого року подешевшала майже  на 40%. Про це «Гал-info» повідомив фахівець з ринкової інформації Львівського представництва Проекту аграрного маркетингу Сергій Гавришев.
Якщо наприкінці березня цього року середня оптова ціна на вітчизняну картоплю на оптових ринках становила від 2 до 2,6 грн, то сьогодні вона коливається від 1,2 до 1,8 грн/кг. При цьому, на відміну від першого кварталу цього року, купити картоплю зараз не є проблемою – сказав Сергій Гавришев.
За словами Сергія Гавришева, така ситуація є нетиповою для ринку і свідчить про прорахунки в прогнозах деяких учасників ринку, в минулі роки саме друга половина травня і червень характеризувалися максимальними цінами на картоплю, що логічно з огляду на збільшення витрат на зберігання. Але сезон  минулого та цього року  виявився нетиповим. Одразу після збирання врожаю стало очевидно, що картоплі зібрано значно менше, ніж звичайно, як внаслідок зниження врожайності, так і через відмову зменшення площ під картоплею приватними присадибними господарствами. Побоюючись за закупівлю картоплі, оптові компанії та сховища активізували свою закупівельну діяльність, у той час як виробники, спостерігаючи зростання ціни, не поспішали розставатися із зібраним врожаєм. Унаслідок цього зростання ціни розпочалося фактично одразу після збирання врожаю і тривало до квітня цього року. За цей час ціни на картоплю побили всі рекорди, особливо сильно збільшившись, коли лютневі морози не давали відкрити сховища, а також викликали побоювання щодо схоронності коренеплодів, що знаходяться на зберіганні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ