Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

За кількістю зроблених щеплень в Україні лідирує вакцина Pfizer-BioNTech.

Наймасовішою вакциною в Україні стала Pfizer — нею з початку вакцинації зроблено 37% щеплень.

Українці отримали 4,5 млн доз Pfizer, що становить 37% від їх загальної кількості. За весь час кампанії з вакцинації населення в Україні було зроблено 12 млн щеплень. 

Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

Майже третину щеплень було зроблено вакциною CoronaVac — 3,3 млн разів, на третьому і четвертому місцях — Moderna та AstraZeneca, які було використано по 2 млн разів — це відповідно 17% і 18% від загальної кількості щеплень. Зазначимо, що кількість введених доз не дорівнює загальній чисельності вакцинованих людей — залежно від протоколу вакцинації люди можуть отримувати кілька доз. 

Pfizer також є наймасовішою вакциною майже у всіх регіонах України. Однак у шести регіонах — Чернігівській, Сумській, Одеській, Донецькій, Житомирській та Полтавській областях — першість належить CoronaVac. За даними порталу “Система охорони здоров'я України”, єдиним регіоном країни, де населення офіційно вакцинувалося Johnson & Johnson, стала Закарпатська область — там 7,3% щеплень (близько 20 тис. доз) були зроблені саме цією вакциною за ініціативою уряду Угорщини. 

Водночас картина лідерів за постачанням вакцин до України дещо відрізняється від рейтингу їх поширення. За даними порталу “Система охорони здоров'я України”, лідером за кількістю імпортованих вакцин в Україну є CoronaVac — 44% (10,4 млн доз) від загальної кількості імпорту. Частка Pfizer у загальному імпорті вакцин становить лише 26% (6 млн доз), постачі AstraZeneca і Moderna склали 21% (5 млн доз) та 9% (2 млн доз) відповідно. 

Пропозиція CoronaVac значно перевищує попит на неї. Станом на кінець вересня 2021 на балансі МОЗ залишаються близько 7 млн доз цієї вакцини. На цей момент запаси Moderna є майже вичерпаними. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ