Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

За менше, ніж рік, 25 млн українців підписали декларації з сімейними лікарями

“За менше ніж рік 25 млн українців підписали декларації з сімейними лікарями”, - розповів Олександр Ябчанка, речник Міністерства охорони здоров’я України, на форумі “Освітня та медична реформа: виклики в 2019”, який відбувся 29-го січня в Києві.

Олександр підсумував, що в 2018-му було виконано завдання по трансформації системи охорони здоров'я. За його словами, нині більше 24 тисяч лікарів первинки, в тому числі 127 лікарів-ФОПів зареєстровані в електронній системі з ведення обліку медичних послуг і управлінні медичною інформацією eHealth.

Як зазначив Тимофій Бадіков, голова правління ГО "Платформа здоров'я", практика створення лікарями ФОП є дуже успішною, а в деяких європейських країнах відсоток лікарів-ФОПів в загальній системі охорони здоров’я становить більше 70 %. “За лікарями підприємцями - майбутнє”, - додав Тимофій.

Зараз важливі задачі покладені на місцеве самоврядування, зокрема реорганізація медичних закладів та технічне забезпечення сімейних лікарів. Ці кроки є дуже важливими, оскільки в 2019-му році планується поступове впровадження нових електронних інструментів, таких як е-картка, е- лікарняний, е-рецепт та е-направлення.

В процесі реформування є звичайно і багато проблемних питань.  Серед них, як розповіла Таміла Лепьошкіна, регіональна координаторка із питань підтримки реформи охорони здоров'я в Київській та Вінницькій областях Програми "U-LEAD з Європою", наприклад те, що місцева влада чинить супротив встановленню високих зарплат сімейним лікарям. Оскільки вони перевищують їх власні. Крім того самі медичні працівники часто не обізнані в тому, що зарплатні питання вирішуються на місцевому рівні, а не на рівні міністерства. Тому важливою є правильна комунікація реформи. 

Форум проходив у рамках проекту  "Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ", який проводить Центр політичних студій та аналітики "Ейдос" за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою", яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ