Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За підтримки ЄС на ЧАЕС створили нову установку

За підтримки Євросоюзу на ЧАЕС створили установку для звільнення радіоактивно забруднених матеріалів від регулюючого контролю.
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ

Як інформують у прес-службі ДАЗВ, на ДСП ʺЧорнобильська АЕСʺ розпочалися випробування установки для звільнення радіоактивно забруднених матеріалів від регулюючого контролю. Проєкт фінансується у рамках Програми ʺІнструмент співробітництва у сфері ядерної безпекиʺ (ІСЯБ) Європейського Союзу і має на меті скорочення кількості відходів, що підлягають захороненню, і, відповідно, підвищення рентабельності системи поводження з радіоактивними відходами (РАВ). Роботи за проєктом виконує підрядник - чеська компанія ʺVF a.s.ʺ.

Як зазначив т.в.о. Голови ДАЗВ Володимир Фещенко, реалізація цього проєкту - це ще один успішний приклад ефективної співпраці Європейського Союзу та України на шляху до безпечного та екологічного майбутнього. Установка дозволить скоротити кількість відходів, які підлягають захороненню, а також отримати спектрометричні обґрунтування, що дозволять повернути чисті матеріали у господарське використання.

За словами фахівців ДСП ʺЧАЕСʺ, всі матеріали перед потраплянням до установки проходитимуть дезактивацію та інші необхідні заходи.

Наразі триває дослідно-промислова експлуатація установки. Протягом першого дня випробувань було виконано 5 тестів і всі вони пройшли успішно. Після завершення дослідно-промислової експлуатації промислова потужність установки буде становити 10 тонн на добу

У перший день на випробуваннях були присутні спеціалісти ДІЯР України та ДНТЦ ЯРБ. Окрім того, установкою зацікавилися експерти ДП ʺНАЕК ʺЕнергоатомʺ. Досвід ЧАЕС у сфері звільнення радіоактивно забруднених матеріалів від регулюючого контролю має практичну користь для підприємств компанії, що планує створювати відповідні дільниці на майданчиках діючих атомних станціях.

Зараз звільнення радіоактивно забруднених матеріалів в Україні проводиться у відносно невеликих обсягах, але з огляду на зняття з експлуатації енергоблоків №1-3 Чорнобильської АЕС у майбутньому очікується значне розширення такої діяльності.

Довідково:

Основним технологічним обладнанням цієї установки є стаціонарна система гамма-спектрометричного контролю (FRM-03) на базі детекторів з особливо чистого германію. З її допомогою будуть проводитися операції з визначення питомої активності матеріалу, сумарної активності вмісту вимірювального контейнера, визначення мінімальної детектованої активності. При цьому буде забезпечуватися автоматичне транспортування вимірювального контейнера і визначення його ваги, оперативне ведення журналу обліку даних з формуванням протоколу вимірювань. Всі процеси на установці будуть проходити автоматично.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ