Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За роки незалежності України лісівники Вінниччини створили майже 35 тисяч гектарів лісів

1944 року (за неповними даними через відсутність архівів) на Вінниччині створено 140299 га лісів: відтворено 89237 га і створено 51072 га нових лісів - інформує Державне агенство лісових ресурсів України.

У 1991 році лісистість Вінницької області складала близько 11%, зараз – 13,8%. Лише за роки Незалежності України на Вінниччині створено 34677,3 га лісів: відтворено 24673,8 га, створено нових лісів 10003,5 га!Для досягнення мінімальної оптимальної лісистості 15% в області необхідно ще створити близько 30 тис. га лісів. А бажано було б довести лісистість і до 20%.

Головне в роботі лісівника – лісовідновлення та лісорозведення з досягненням оптимальної лісистості, охорона та захист лісів, підвищення їхньої продуктивності та цінності, раціональне використання лісових ресурсів, захисних функцій та корисних властивостей лісів. Держпідприємства лісового господарства Вінницької області створюють і оберігають державний лісовий фонд, забезпечують вітчизняного товаровиробника сировиною, постійно підвищують ефективність і рентабельність лісогосподарського виробництва.

Високі виробничі показники пов’язані з науково обґрунтованими підходами до лісогосподарської і лісокультурної справи. Найбільша увага приділяється питанням підвищення продуктивності, товарності насаджень, поліпшення їхніх екологічних функцій і невиснажливого використання лісових ресурсів, формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень.

Протягом останніх 25 років державні лісогосподарські підприємства управління впроваджують у виробництво власні, нові технології створення та вирощування лісових культур. До їхнього складу вводяться горіх чорний, черешня звичайна, груша звичайна, берека лікувальна, бархат амурський, гікорі білий, гікорі гіркий, модрина європейська, модрина японська, псевдотсуга.

При новітніх схемах посадки є можливість у віці стиглості досягти запасу не 290 м3, як на даний час, а близько 500-600 м3 високоякісної деревини на 1 гектарі!

70% лісів Вінниччини – рукотворні діброви. В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід, щоб область в наступні 50-100 років не втратила ліси.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ