Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Надзвичайні події

Сирійські війська здійснили авіаудар по провінції Ідліб

Сирійські урядові війська режиму Башара Асада здійснили авіаудар по північно-західній провінції Ідліб — там базуються турецькі сили, які підтримують частину опозиційних до Асада сил.
Фото: EPA-EFE/YAHYA NEMAH

За даними турецької сторони, загинуло 29 військовослужбовці Туреччини, ще 36 постраждали. Водночас Сирійська спостережна група з прав людини (неурядова організація, яка відстежує війну в Сирії) заявила про щонайменше 34 загиблих турецьких солдат, - передає Громадське.

Як повідомляє турецьке видання Anadolu, прес-секретар президента Туреччини Реджепа Ердогана провів телефонну розмову з Робертом О’Браєном, радником з нацбезпеки президента США Дональда Трампа.

На тлі загострення ситуації президент Ердоган скликав нараду з представниками вищого військового керівництва країни, додає BBC. Окрім того, глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом щодо подальших дій (Туреччина є членом НАТО). Також поговорили міністри оборони США та Туреччини.

За підсумками військової наради керівництва Туреччини представник адміністрації Ердогана Фахреттін Алтун заявив, що Анкара дасть відповідь на атаку сил Асада.

ʺПо усім виявленим цілям режиму (Асада — ред.) продовжують наноситися удари за допомогою повітряних та наземних засобів підтримкиʺ — сказав він.

Своєю чергою, сирійське державне телебачення повідомило про авіаудари з боку військ Ізраїлю, внаслідок чого поранення отримали троє сирійських військовослужбовців.

Напередодні сили, опозиційні до Дамаска, заявили про повернення під свій контроль міста Саракеб, який раніше відвоювали війська Асада. Саракеб розташований на трасі М5, яка має стратегічне значення, тому контроль над нею є важливим для сирійського уряду.

Також слід зазначити, що після загострення в Ідлібі представник турецької влади сказав, що Туреччина більше не зупинятиме біженців із Сирії, що прямують до Європи, на своїй території. Зокрема, турецькій поліції, береговій охороні та прикордонникам уже віддали наказ відступити.

Водночас у правлячій партії Туреччини ʺСправедливість і розвитокʺ заявили, що країна не планує змінювати свою міграційну політику, однак ʺпросто не може більше стримувати потік біженцівʺ.

Раніше влада Туреччини та ЄС уклали домовленість, згідно з якою турецька сторона прийматиме у себе біженців із Сирії.

За офіційними даними, в Туреччині проживає 3,6 мільйона сирійських біженців. Ще понад мільйон перебуває на сирійсько-турецькому кордоні після початку наступу військ Асада в провінціях Ідліб та Алеппо.

Урядові сирійські війська підтримує Росія, тоді як Туреччина перебуває на боці частини опозиційних до Дамаска сил, які базуються переважно на північному заході країни, біля сирійсько-турецького кордону.

Зазначимо, що 5 березня Ердоган має зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном для обговорення ситуації в Сирії.

На останніх переговорах глав МЗС Росії та Туреччини країни не змогли домовитися у питанні Сирії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ