Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Загроза техногенної катастрофи біля Трускавця посилилась

Між містами Трускавець та Стебник Дрогобицького району Львівської області утворилось карстове провалля діаметром 200 м та завглибшки 30 – 40 м. Інформація про це до Головного управління ДСНС у Львівській області надійшла 30 вересня об 11.15 год. від чергового «Львівобленерго».

В результаті утворення карстового провалля пошкоджено дві опори лінії електропередач 35 кВ. Електропостачання населення забезпечено по резервній схемі. Відстань від карстового провалля до дороги становить 300 м та до найближчих будівель 800 - 900 м. Постраждалих внаслідок події немає.

30 вересня проведено засідання районної та обласної комісії ТЕБ та НС, де визначено ряд заходів для недопущення надзвичайної ситуації. Для цілодобового спостереження за станом провалля на місці події працює 2 спеціальні групи. 

З цього приводу трускавецький сайт protruskavets.org.ua написав: мешканці Трускавця, які живуть у багатоповерхівка на вул. Сагайдачного, Мазепи, Данилишиних, стверджують, що близько восьмої вечора 28 вересня відчули підземні поштовхи в своїх квартирах.

"Такі поштовхи можуть бути спричинені обвалами в пустотах, що утворились в наслідок видобутку корисних копалин в сусідньому місті Стебнику. За даними фахівців, навколо Трускавця є 30 мільйонів кубометрів пустот, частина з яких ніяк не контролюється і затоплена".

І далі: "Хто їздить дорогою Львів - Трускавець, чи то з Дрогобича, чи то з ближніх сіл та містечок, напевно, зауважили її деформацію (просідання та тріщини) дорожнього полотна безпосередньо перед спуском до Трускавця.

За свідченнями фахівців, в районі деформації дорожнього полотна можливий грандіозний карстовий провал, що приведе до утворення солоного озера та зникнення автомобільної дороги Львів - Трускавць. Цілком очевидно, що такий катаклізм приведе до ряду інших негативних явищ в навколишньому середовищі аж до техногенного землетрусу. Та найголовнішим тут можуть стати зміни гідрологічного режиму в регіоні, що в свою чергу несе величезну загрозу для мінеральних вод Трускавця – аж до можливої їх втрати.

Справа в тому, що в районах, де сформовані поклади калійно-магнієвих мінеральних руд, як правило, формуються і різноманітні мінеральні води. Так є в цілому світі (зокрема і в Німеччині, де знамениті бальнеологічні курорти розміщені поруч з калійними виробництвами), так є і в Трускавці, де на формування знаменитих мінеральних вод безпосередній вплив мало Стебницьке родовище полімінеральних руд, ще й при суттєвому впливі Бориславського нафто-газоносного родовища. В результаті складних геологічних процесів ми і отримали букет мінеральних вод Трускавця і її знамениту та унікальну троянду – «Нафтусю».

Коментар міського голови Стебника Петро Старосольського: "Переді мною договір купівлі-продажу фондом держмайна. Пакет акцій Полімінералу був проданий публічному акціонерному товариству, компанії Райс. Вони повинні були витратити на минулий рік на квітень 1 мільярд гривень на природоохоронні заходи. Сьогодні власники заводу жодних заходів для відвернення катастрофи не проводять. Тоді як земля з-під ніг мешканців Стебника та довколишніх сіл може піти будь-якої миті.

Коментар  Зеновія Вариводи, екс-керівника Стебницького калійного комбінату, кандидата технічних наук, члена-кореспондент Академії гірничих наук України:

- Чи може Стебник за таких обставин провалитися під землю?

- Потенційна загроза завжди є. Але на сьогодні, я би сказав, що самому Стебнику, мікрорайонам, де живуть люди, таке не загрожує.

- Ви можете порівнювати, як колись контролювали ці всі речі, і як все відбувається зараз.

- В минулому геологічна служба дійсно здійснювала контроль всього, що відбувається під землею. Були нормальні напрацювання. В останні роки, особливо після приватизації “Полімінералу”, такого контролю, як раніше, нема. Ось у чому проблема.

- Скільки порожнеч є під Стебником?

- ...Є на рудниках приблизно 30 мільйонів кубічних метрів пустот. Під Стебником — 15 мільйонів. Але ці порожнечі локалізовані. Тут державні служби за ними наглядають. А ось другий рудник, де є автодорога Трускавець-Дрогобич, про яку я казав, доходить до Модрич, і він затоплюється. Ось тут біда. Нічого не роблять. Саме в цій зоні може бути катастрофа. І загинуть люди. Сто відсотків".

Додамо, що про загрозу техногенного землетрусу біля Трускавця у Львівській області говорять вже з десяток років.

Фото - varta1.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ