Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Закон про Кабмін може підписати Олександр Мороз – Андрій Єрмолаєв

«Є кілька варіантів розвитку подій з можливим підписом Віктора Ющенка Закону «Про Кабінет Міністрів України». Оскільки вето Президента є подоланим у Верховній Раді і якщо після цього протягом двох тижнів не буде підпису Віктора Ющенка, його може підписати голова Верховної Ради України Олександр Мороз», – повідомив «Гал-info» президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.
На думку політолога, є кілька варіантів розвитку ситуації, пов’язаної з реалізацією закону про Кабмін. «Потрібно провести політичний конституційний аналіз Закону вже сьогодні і на належному рівні виписати деякі положення, адже вони справді потребують уточнення. Проте тут не йдеться про протиріччя у самому тексті закону, а тільки про дописування пунктів. Зокрема, йдеться про призначення прем’єр-міністра після 16-денного терміну, а також про право призначення Президентом на посади двох міністрів, де потрібне уточнення механізму призначення цих міністрів. Якщо мирним шляхом буде знайдено компроміс по цих питаннях, то можливе отримання підпису Президента під Законом «Про Кабінет Міністрів України».
На думку політолога, можливий і інший варіант розвитку подій. «Конституційний Суд може зупинити дію окремих статей закону або визнати його неконституційним взагалі, проте для цього не бачу об’єктивних підстав. У разі визнання судом неконституційності певних положень Кабінет Міністрів України повинен допрацювати так звані білі плями у Законі «Про Кабінет Міністрів України». Також можлива спроба тиску на Конституційний Суд щодо визнання неконституційності закону, проте не бачу сенсу у такому розвитку подій. Не потрібно створювати політичну напругу, оскільки закон є прийнятим і потребує підпису Президента».
Андрій Єрмолаєв також зазначив: «Русло зрозуміле, тепер потрібно очікувати методики, яка буде обраною для остаточно вступу Закону «Про Кабінет Міністрів України» в законну дію.
Нагадаємо, сьогодні Віктор Ющенко зазначив, що не має наміру підписувати закон.  «Я не підпишу закон про Кабмін з низки міркувань – етичних, перш за все. У нас була домовленість з прем’єром про те, що ми спільно готуємо цей закон", – сказав Президент на прес-конференції у Донецьку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ