Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Заступник глави Мінфіну США звинуватив Путіна в корупції

Заступник глави Мінфіну США звинуватив Путіна в корупції, - BBC.
Фото - 112.юа

Міністерство фінансів США заявило журналістам ВВС, що вважає російського президента Володимира Путіна корумпованим.

Уряд США вже ввів санкції проти помічників Путіна, але це перший випадок, коли американські урядовці прямо звинуватили в корупції самого президента Росії.

Прес-секретар Путіна сказав BBC, що "жодне з цих питань або проблем не потребує відповіді, бо всі вони є чистою фікцією".

Минулого тижня у Великій Британії було оприлюднено висновки громадського дізнання, згідно з якими Путін, "імовірно", схвалив вбивство екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

Секретні статки

Литвиненко, колишній агент ФСБ і запеклий критик Путіна, був отруєний у Лондоні радіоактивним полонієм в 2006 році.

Адам Шубін, який курує санкції держскарбниці США, сказав програмі BBC Panorama, що президент Росії корумпований і що уряд США знав про це протягом "багатьох-багатьох років".

Він сказав: "Ми бачили, як він державним коштом збагачує своїх друзів, своїх близьких союзників, і маргіналізує тих, кого не вважає своїми друзями. За допомогою державних активів чи енергетичного багатства Росії, які він направляє в бік тих, хто, як він вважає, буде йому служити, і виключає тих, хто цього не роблять. Як на мене, це картина корупції".

Уряд США ввів санкції проти ряду кремлівських чиновників у 2014 році і заявив, що Володимир Путін володіє таємними інвестиціями в енергетичному секторі. Тим не менш, американці тоді не звинуватили безпосередньо його в корупції.

Санкції США, які згодом були розширені за рахунок включення більшої кількості осіб та організацій, збіглися з аналогічними заходами ЄС проти Росії. Приводом для них стала анексія Росією Криму під час політичних потрясінь в Україні.

Американські урядовці неохоче ідуть на інтерв'ю про багатство президента Путіна, але пан Шубін погодився взяти участь у програмі BBC Panorama, присвяченій розслідуванню цього питання.

Пан Шубін не став коментувати секретну доповідь ЦРУ від 2007 року, яка оцінила багатство Путіна в $40 млрд. Але він сказав, що президент Росії накопичив секретні багатства.

"Він нібито отримує державну зарплату щось на зразок $110 000 на рік. Це не точне відображення багатства людини, а він має довготривалий вишкіл і добру практику того, як приховувати своє справжнє багатство", - каже Шубін.

Кремль заперечує такі звинувачення. У 2008 році президент Путін особисто прокоментував твердження, що він найбагатша людина в Європі. Він сказав: "Це просто нісенітниці. Вони просто взяли це навмання, висмоктали з чийогось пальця і розвезли по всіх своїх паперах".

Офшорна компанія

Але журналісти програми "Панорама" поспілкувалися з колишніми представниками найближчого оточення Путіна, які кажуть, що з перших рук знають про секретні статки Володимира Путіна.

Дмитро Скарга, який у минулому очолював державне морське пароплавство "Совкомфлот", розповів, що він особисто наглядав за передачею Путіну яхти вартістю $35 млн. Пан Скарга каже, що яхта Olympia завдовжки 57м була подарунком Путіну від найвідомішого росіянина Великої Британії - власника футбольного клубу "Челсі" Романа Абрамовича.

"Це факт, що пан Абрамович через свого співробітника передав яхту пану Путіну, - сказав він. - Я був на борту цієї яхти в кінці березня 2002 року в Амстердамі. І був представник Абрамовича ... Він сказав, що Роман є власником цієї яхти".

Пан Скарга каже, що яхту "Олімпія" президенту Росії передали у власність за допомогою офшорної компанії. Потім він відповідав за утримання яхти Володимира Путіна і готував звіти про поточні витрати на човен.

Він сказав: "Цю яхту утримували і оплачували витрати на її експлуатацію з державного бюджету".

За словами Дмитра Скарги, яхту тримали в таємниці, бо вона належала особисто Володимиру Путіну, а не деpжаві.

Програма Рanorama звернулася за коментарем до Романа Абрамовича. Його адвокати відкинули всі твердження про нього як спекуляції і чутки.

Президент Путін від інтерв'ю програмі Panorama відмовився.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ