Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завдяки спрощенню процедури відвідати Чорнобильську АЕС стало набагато простіше

Завдяки спрощенню процедури відвідати Чорнобильську АЕС стало набагато простіше. Про це Гал-інфо розповіли в Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

Тепер кожен бажаючий зможе побачити як сьогодні працює ЧАЕС, відбувається процес зняття з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

«ЧАЕС стає ще одним об’єктом зони відчуження, який зможуть відвідати всі бажаючі. Це дасть можливість відвідувачам отримати повне уявлення про роботу станції та про проекти, які реалізуються на промисловому майданчику. Тому ми вирішили слідувати принципу «краще один раз побачити, ніж сто разів почути», – розповідає голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Основна увага буде приділятися заходам безпеки для відвідувачів, які будуть забезпечені усіма необхідними засобами індивідуального захисту та проходитимуть обов’язковий дозиметричний контроль.

Під час візиту відвідувачі зможуть пройти слідами працівників станції. Повному зануренню в атмосферу АЕС сприятиме навіть дорога на об’єкт, адже добиратися до станції будуть з міста Славутич тією ж електричкою, якою щодня працівники ЧАЕС їдуть на роботу.

Знайомство з роботою станції почнеться з контрольно-пропускного пункту «Семиходи», де розміщується найбільший санітарний пропускник ЧАЕС. Після проходження контролю відвідувачам покажуть, чим живе станція сьогодні. До базового маршруту входить відвідування багатьох об’єктів: від захисних споруд на випадок надзвичайних ситуацій до місцевої їдальні. Гості зможуть ознайомитися з основними приміщеннями 3-го енергоблоку, з яких відбувалося керування реактором, оглянуть системи енергоблоку. Окрім того, всі бажаючі зможуть побачити в дії інтегровану автоматизовану систему контролю об`єкта «Укриття», що зараз контролює стан об’єкта, та дізнатися більше про новий безпечний конфайнмент (НБК).

Генеральний директор ДСП «ЧАЕС» Ігор Грамоткін підкреслює: «Потрібно пам'ятати, що Чорнобильська АЕС продовжує залишатися ядерним об'єктом, і ми як і раніше суворо дотримуємося всіх вимог безпеки для подібних підприємств. Однак, ми намагаємося бути максимально відкритими і прозорими, стараємося мінімізувати кількість бар'єрів для відвідувачів, позбавити їх складної схеми узгодження візиту. Переконаний, що такі зміни стануть додатковими кроками до позитивних перетворень в країні!»

Ознайомитись з умовами відвідування та оформити заявку на відвідування можна на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ