Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Завершено роботу над законопроектом «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні»

Незабаром на розгляд парламенту буде представлено законопроект «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні». Ним передбачене надання комплексної реабілітації та інтеграцію в суспільство тих, хто постраждав в АТО, отримав інвалідність, має ампутацію, пройшов психіатричне лікування, тощо. Про це сьогодні повідомила народний депутат України Ірина Сисоєнко.

Законопроект був ініційований народним депутатом України Іриною Сисоєнко: розробка законопроекту проходила у форматі спеціальної Координаційної ради. Над документом впродовж року працювали фахівці з реабілітації, науковці, лікарі, представники Мінсоцполітики, МОЗу, Міноборони, члени професійних асоціацій, волонтерські організації. Крім того, проект закону отримав схвальні відгуки від ВООЗ.

Мета законопроекту створити дійсно ефективну систему медико-соціальної, психологічної реабілітації в Україні, підняти її на новий рівень, зробити більш якісною.

«Всім відомо, що впродовж 24 років незалежності нашої держави, на жаль, не була побудована комплексна система реабілітації. Система реабілітації сьогодні надзвичайно важлива в першу чергу для учасників АТО, а також для людей з обмеженими можливостями, яких в Україні майже 3 млн. Саме це стало підставою того, що на початку минулого року мною було ініційовано та створено Координаційну Раду по напрацюванню законодавчих ініціатив на тему реабілітації при комітеті з питань охорони здоров’я», — сказала Ірина Сисоєнко.

Вона зазначила, що документ уже був представлений в комітеті парламенту, зараз йде обговорення, вносяться пропозиції народними депутатами, щоб найближчим часом його можна було подати до Верховної Ради.

Під час брифінгу також виступив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман, який зазначив, що до цього термін «реабілітація» трактувався по-різному. «Сьогодні, на мою думку, прийшов час, дуже важливий не лише для лікарів, а в першу чергу для пацієнтів. Час, коли існує законодавство, яке визначає феномен реабілітації, тому я щиро вітаю всю робочу групу з успіхом», — сказав Глузман.

Здоров'я України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ