Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Завтра, 12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонією

12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонією, - прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Всесвітній день боротьби з пневмонією, який відзначається 12 листопада, з'явився в календарі завдяки Глобальній коаліції проти дитячої пневмонії. Так називається об'єднання міжнародних, урядових, неурядових та місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів. Мета цього дня - активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання. 

Пневмонія, або запалення легенів — це гостре захворювання інфекційної природи, яке вражає легеневу тканину.

Після опитування та огляду пацієнта лікар може припустити пневмонію, виходячи з наявності наступних симптомів:

  • Кашель. Він може бути сухий або з виділенням мокротиння (слизово-гнійного або гнійного). Дуже тривожним симптомом є виявлення в мокротинні навіть прожилок крові. Таких симптомів у жодному разі не можна приховувати від лікаря, навіть якщо це було один раз. При наявності крові в мокротинні необхідно обов’язково зробити рентгеноголічне дослідження легенів;
  • Підвищення температури тіла;
  • Болі в грудях, під лопаткою при диханні і / або кашлі — дуже характерний, хоча і необов’язковий, симптом пневмонії;
  • Почуття нестачі повітря, що характерно для обох захворювань: бронхіту і пневмонії.

Для дітей пневмонія становить особливу небезпеку. ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають це захворювання першочерговою причиною смертності дітей віком до 5 років. Показник смертності дітей віком до 5 років в Україні становить близько 12 на 1 тисячу новонароджених, тоді як у країнах Західної Європи він становить у середньому 4,5 на 1 тисячу новонароджених.

Планова імунізація є ефективним інструментом проти пневмококової інфекції у дітей. Обов’язкову пневмококову вакцинацію введено у понад 85 країнах світу, у 2014 році вакцинацію проти цієї хвороби було включено і до Національного календаря профілактичних щеплень України. Вакцина проти пневмококової інфекції для дітей молодшого віку офіційно зареєстрована в Україні з 2011 року, тому батьки мають можливість самостійно захистити свою дитину, зробивши вакцинацію.

Обов’язкової вакцинації потребують діти з групи ризику, особливо в період загострення грипу та ГРВІ. Це новонароджені, діти, хворі на ВІЛ, туберкульоз, гепатити; діти зі шкіл-інтернатів, дитячих будинків та інших закладів закритого типу.

Довідково:

За даними, наведеними головним позаштатним спеціалістом Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з пульмонології Надією Рудницькою, протягом 2015 року на Львівщині на пневмонію захворіло 8411 осіб, показник захворюваності становить 413,1 на 100 тисяч дорослого населення, що дещо перевищує аналогічний показник по Україні (394,2). Смертність від пневмонії у 2015 році становила 9,6 на 100 тисяч дорослого населення, що є нижчим від загальноукраїнського показника (11,6).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ