Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Завтра Львівська область може потрапити до "червоної зони": усі деталі

Сьогодні, 19 жовтня, директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис заявив, кількість виявлених випадків захворювання залишається на достатньо високому рівні.
Фото Львівська ОДА

Про це стало відомо в ході брифінгу Чемериса.

За його словами, упродовж останніх кількох днів цей коефіцієнт коливається у межах 18,8-19,6%, а граничним показником для переходу регіону у "червону" зону є 20%.

Також за останній тиждень значно зріс показник госпіталізації пацієнтів. Якщо гранично допустимою нормою є 60 на 100 тисяч населення, то зараз він перевищує 70.

Швидко завантажуються ліжка з киснем, що також є одним із індикаторних показників, визначених чинною Постановою Кабінету Міністрів.

"Вже два дні поспіль, вчора (18 жовтня. – Ред.) і позавчора (17 жовтня. – Ред.) ми перетнули позначку у 65. Відповідно, якщо ми здолаємо цю позначку й сьогодні, тобто буде перевищення по двох показниках, ми очікуємо на рішення Державної комісії ТЕБ і НС, згідно з яким наша область офіційно буде переведена на "червоний" рівень епіднебезпеки", - зазначив головний медик Львівщини.

За його інформацією, станом на сьогоднішній ранок на лікуванні у 23 "ковідних" стаціонарах перебуває 2828 пацієнтів, зокрема вчора повернулася до роботи Львівська обласна клінічна лікарня. Наразі цей заклад перебуває на етапі контрактування з Національною службою охорони здоров'я, формує команди і працює над забезпеченням інфекційного контролю, після чого почне приймати пацієнтів.

154 хворих перебуває у реанімаційних відділеннях, з них понад пів сотні – на апаратах штучної вентиляції легень.

"Порівняно з попередньою, весняною хвилеюспостерігаємо значний відсоток завантаженості реанімаційних відділень і пацієнтів, які потребують штучної вентиляції легень. Це – вкрай тривожний показник", - сказав Чемерис.

Він зауважив, що кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги до пацієнтів з підозрою і підтвердженим COVID-19 становить від 180 до 210 викликів на добу. Посадовець запевнив, що бригади справляються із навантаженням і "швидка" приїздить до кожного пацієнта. Щодня в області госпіталізують від 280 до майже 350 осіб.

"Найбільша кількість пацієнтів, яка була госпіталізована під час цієї хвилі – 349. Якщо порівняти ці цифри з весняним періодом, то тоді на піку захворваюності ми також спостерігали аналогічний відсоток госпіталізацій", - зазначив він.

Показники летальності залишаються на попередньому рівні і становлять 2,7-2,8%. Але упродовж останніх днів спостерігається збільшення самої кількості летальних випадків. Зокрема, за минулу добу, 18 жовтня, підтвердили 65 смертей пацієнтів із COVID-19.

Для надання медичної допомоги "ковідним" хворим на Львівщині підготували 4400 ліжок та розглядають варіанти збільшення ліжкового фонду.

"Від завтра, 20 жовтня з 9.00 почне приймати пацієнтів Золочівська районна лікарня, яка була внесена до переліку наприкінці минулого тижня та вже пройшла всі необхідні процедури. Заклад розрахований на 80 ліжок", - повідомив очільник профільного департаменту.

Він запевнив, що попри високі показники захворюваності й завантаженості лікарень, ситуація в області залишається "абсолютно контрольованою" та закликав жителів Львівщини вакцинуватися.

"Протягом останніх днів кількість охочих зробити щеплення зростає. Це нас тішить і ми готові забезпечити всіх вакциною. Всі вакцини, які застосовуються в Україні, схвалені ВООЗ та є у достатній кількості, зокрема вакцина Pfizer, яка користується найбільшим попитом. Можна вибрати і вакцину, і місце вакцинації - у Львові є велика кількість центрів і пуктів, роботу яких продовжили до 20.00. Альтернативи вакцинації, на жаль, немає", - наголосив він.

Відсоток вакцинованих осіб, які перебувають на стаціонарному лікуванню, становить 2,5-2,8%. Зазвичай  перебіг захворювання у них середньої важкості і вони не потрапляють до реанімації. Жодного летального випадку серед вакцинованих пацієнтів не зафіксовано.

Орест Чемерис нагадав, що під час локдауну вакциновані матимуть низку переваг, зокрема зможуть працювати в організованих колективах. Він наголосив, що не є прихильником примусу, але сподівається на соціальну відповідальність людей:

"Карантин не може тривати вічно. Час уже повертатися до нормального життя!", - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ