Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Зелена картка": за рік на кордоні виявлено 100 підробок

Сьогодні, 11 лютого, минає рік, як на Держприкордонслужбу покладені завдання щодо контролю за наявністю у власників транспортних засобів страхового сертифіката "Зелена карта" у разі виїзду з України, - інформує прес-служба Держприкордонслужби.
Фото: Держприкордонслужба

Крім того, в контексті цього, прикордонники зобов’язані контролювати наявність договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності під час в’їзду в Україну і виявляти страхові сертифікати з ознаками підробки та передавати їх територіальним органам МВС для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Також законодавством визначено, що виїзд з України до країн - членів міжнародної системи автострахування ʺЗелена карткаʺ транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, у разі відсутності договору міжнародного страхування, укладеного зі страховиком – повним членом МТСБУ і посвідченого відповідним уніфікованим страховим сертифікатом ʺЗелена карткаʺ, забороняється.

Отже, за підсумками ʺзеленого рокуʺ, прикордонники зафіксували чималу кількість спроб з боку водіїв автівкок використання підроблених сертифікатів. І це незважаючи на те, що підроблення чи використання таких документів, відповідно до ст. 358 ККУ, караються штрафом або арештом на строк до шести місяців, чи обмеженням волі на строк до двох років.

Так, від початку заходів, з 11 лютого 2019 року, співробітники Держприкордонслужби в автомобільних пунктах пропуску та КПВВ виявили понад 100 фальсифікованих страхових сертифікатів та майже 80 недійсних. Крім того, 13,2 тисячі транспортних засобів охоронці кордону не пропустили через відсутність сертифікатів.

Нагадуємо, що перевірка сертифікатів ʺЗелена картаʺ в автоматизованому режимі на державному кордоні запроваджена на постійній основі. Зокрема відбувається взаємообмін даних між базами даних МТСБУ й інформаційно-телекомунікаційною системою прикордонного контролю Держприкордонслужби. Тому, прикордонники під час оформлення громадян, які перетинають державний кордон України автомобілями української реєстрації, одразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів. Якщо в базі даних страхового бюро прикордонники виявлять відсутність інформації щодо укладення відповідного договору, то транспортний засіб не пропускається через кордон.

Держприкордонслужба звертається до всіх подорожуючих дотримуватися законодавства України під час подорожей. Завчасно дбайте про оформлення всіх необхідних документів для перетинання державного кордону, зокрема й про страховий захист.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Держприкордонслужба шукає "нові обличчя" на посади керівників оперативних підрозділів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ