Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський підписав "ресурсний закон" і закон про "Дія.City"

Президент України Володимир Зеленський підписав про збалансованість бюджетних надходжень, який Верховна Рада ухвалила 30 листопада (законопроєкт 5600) і закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” №1946-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 14 грудня 2021 року.

Про це повідомляє Укрінформ.

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 1914-ІХ спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування.

Зокрема, передбачена індексація ставок деяких податків, зміна підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за користування надрами для видобування руд заліза.

Також документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, запровадження мінімального податкового зобов’язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення, за винятком, зокрема, ділянок членів дачних та садівничих кооперативів, сільгоспугідь громадян у межах населених пунктів, земель на окупованій території або на лінії розмежування на період проведення ООС.

Крім того, передбачено встановлення для великих платників податків обмеження на перенесення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств минулих років. 

Закон також містить норми для врегулювання проблемних питань оподаткування та забезпечення підтримки бізнесу. 

Натомість Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” № 1946-ІХ” встановлює спеціальні умови оподаткування резидентів “Дія Сіті”, функціонування яких визначене Законом “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” № 1667-ІХ, ухваленим у липні цього року.

“Такі умови мають стимулювати діяльність компаній, що працюють у галузі інформаційних технологій, зокрема - шляхом встановлення ефективного рівня податкового навантаження для сприяння детінізації розрахунків у сфері оплати праці та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних ІТ-компаній на зовнішньому ринку”, - зазначається у повідомленні.

До передбачених Законом особливостей оподаткування резидентів “Дія Сіті” належать можливість сплати податку на прибуток підприємств на особливих умовах – за принципом податку на виведений капітал та оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходів спеціалістів – резидентів “Дія Сіті” у вигляді зарплати, винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори за ставкою 5% у разі, якщо такі доходи спеціаліста не перевищують еквівалент 240 тис. євро за рік.

Також серед передбачених Законом особливостей оподаткування резидентів “Дія Сіті” - сплата єдиного соціального внеску резидентом “Дія Сіті” (якщо він відповідає встановленим вимогам) у розмірі мінімального страхового внеску на суму нарахованої зарплати або винагороди за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

Цей документ, серед іншого, передбачає гарантію стабільності упродовж 25 років визначених умов оподаткування резидентів “Дія Сіті”.

У Офісі Президента висловили переконання, що упровадження положень цього Закону забезпечить дієві стимули для активного розвитку інформаційних технологій і інновацій в Україні, збільшення інвестицій в ІТ-індустрію та створення нових робочих місць.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ