Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський розповів в Ізраїлі про українських Праведників народів світу

Український народ як ніхто розуміє трагедію втрачених життів євреїв під час Другої світової війни. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський у Єрусалимі під час спільного виступу з Прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, - інформує прес-служба Глави держави.
Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Президент висловив щирі слова шани та розуміння всім євреям світу щодо трагедії Голокосту. Він також розповів історії про людей, котрі, ризикуючи життям, рятували євреїв від нацистів, та історію власної родини.

Одна з розповідей – про завідувачку дитячого садка Саїде Аріфову, яка мешкала в окупованому нацистами Криму та приховала національність своїх вихованців.

ʺВидала їх за кримських татар, давала їм татарські імена, навчила кримськотатарської мови та звичаїв, діставала фальшиві документи та медичні довідки. Вона – мусульманка за віросповіданням. Вона врятувала 88 євреївʺ, – зазначив Володимир Зеленський.

Також Глава держави згадав про українського священика Греко-католицької церкви, який перебував у концтаборі в жахливих умовах, де утримувалися близько 700 в’язнів. Але він відмовився від дострокового звільнення, щоб продовжувати допомагати ув’язненим.

ʺВін рятував євреїв, видавши їм понад 600 церковних метрик про хрещення. Він був за це відправлений до концтабору Майданек. Його звали Омелян Ковчʺ, – сказав Президент.

Володимир Зеленський розповів також історію власної сім’ї. Троє братів його дідуся стали жертвами Голокосту. Їх розстріляли німецькі окупанти. Його ж дідусь повернувся живим з фронту.

ʺПройшов Другу світову війну, зробивши внесок у перемогу над нацизмом та людиноненависницькою ідеологією. Через два роки після війни у нього народився син. А через 31 рік у нього народився внук. Через 40 років онук став президентом. І сьогодні він стоїть перед вамиʺ, – зазначив Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що всі ці історії – про одне: твоя національність, релігія, вік, стать, місце народження втрачають значення, ʺколи є добре серце, що рухає тобою, і тотальне зло, якому ти протистоїшʺ. 

Біньямін Нетаньягу подякував Володимиру Зеленському за цю промову.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо,  Володимир Зеленський провів зустріч з Президентом Ізраїлю Реувеном Рівліном.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ