Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський: світ потребує оновлення правил міжнародної безпеки

Президент України Володимир Зеленський упевнений, що найбільшим викликом для сучасного світу є питання безпеки як окремої людини, так і цілих країн, адже наявні інституції не завжди ефективні. Тому є потреба в оновленні та переосмисленні правил міжнародної безпеки, - інформують у прес-службі Глави держави.

Під час участі у публічній сесії Всесвітнього економічного форуму Глава держави зауважив, що теми, які порушуються в Давосі, завжди влучно ілюструють сучасні виклики, що постають перед людством. Цьогорічний форум об’єднав лідерів для обговорення важливого питання – згуртованого та сталого світу.

ʺЯка найбільша загроза згуртованому та сталому світу сьогодні? Це питання безпеки – як окремої людини, так і цілих країн та народів. Сучасний світ змінюється з реактивною швидкістю, яка перемістила нас у нову епоху – епоху new normality. Те, що вчора здавалося фантастикою, сьогодні стало реальністю. Та, на жаль, далеко не все у ній є позитивнимʺ, – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, торговельні війни, перерозподіл територій, стрімке зростання військових бюджетів, сепаратистські рухи, вихід країн із попередніх міжнародних угод підривають віру людства й наводять на думку, а чи не летить цей світ у прірву.

Президент України зазначив, що катаклізми стали для планети буденними, а потрясіння – звичкою для людства. І є ризик, що наступні покоління, страждаючи від кліматичних змін, перманентних конфліктів, бідності, обмеженого доступу до їжі, дорікатимуть кожному світовому лідеру за те, що мали шанс домовитись і не скористалися ним.

ʺЯк ніхто інший я знаю, про що зараз кажу. Бо шостий рік у моїй країні йде війна. Шостий рік, як Росія анексувала в нас частину території. Незважаючи на тисячі сторінок міжнародного права та сотні організацій, покликаних його захищати. Ось така у нас з вами new normality. Так, світ згуртувався навколо вирішення цих питань. Але чи достатньо українцям – загиблим і тим, хто втратив домівки, – чи достатньо їм всесвітньої ʺстурбованостіʺ та ʺзанепокоєнняʺ? Цього замалоʺ, – підкреслив Глава держави.

Володимир Зеленський зауважив, що ситуація в Україні є одним з прикладів, які свідчать, що нинішня архітектура світу вразлива й наявні інституції не завжди працюють так ефективно, як цього вимагає сьогодення.

ʺСвіт потребує переосмислення та оновлення правил, особливо – правил міжнародної безпеки. Світ не може бути згуртованим тільки у Фейсбуці, коли репостить виступ Грети Тунберг, фото жахливих пожеж у Австралії чи, на жаль, збитого українського ʺБоїнгаʺ в Ірані. Та чи означає це, що всі зробили висновки? Ні. Бо для більшості через тиждень це вже втрачає актуальність, а в стрічку стукає новий гучний інформаційний привідʺ, – зазначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Зеленський зустрівся з головою правління компанії Cargill Inc.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ