Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Зеленський: Україні потрібна співпраця з МВФ

Президент Володимир Зеленський вважає, що продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом є важливим як для отримання чергового траншу, так і для підтримки довіри міжнародних інвесторів. Необхідні для цього законопроєкти зараз доопрацьовують.

Про це Зеленський заявив у розмові з журналістом видання Bloomberg, передає Офіс президента. Він зазначив, що Україна виконує взяті на себе зобов’язання, пише Громадське.

«Ми вже виконали більше, ніж будь-який попередній уряд, і вони (представники МВФ – ред.) це підтверджують. У нас залишилася земля (земельна реформа – ред.) і банківський закон. Я взяв на себе зобов’язання ухвалити закон про землю й закінчити з банківським законом – ми це зробимо», — наголосив глава держави.

За його словами, новий міністр фінансів України Ігор Уманський виступає за якнайшвидше підписання меморандуму з МВФ, і вже найближчим часом разом з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем вони планують відбути на зустріч у США.

Також Зеленський нагадав, що наразі готують законопроєкт щодо функціонування банківської системи, який зробить неможливим повернення банків їхнім колишнім власникам. При цьому він зазначив, що з цим законом можуть бути проблеми з точки зору оцінки його конституційності.

«Я занепокоєний цим. Я неодноразово зустрічався з МВФ. Тому юристи все й пропрацьовують», – пояснив президент.

Раніше у Національному банку України зазначали, що серед основних вимог Міжнародного валютного фонду щодо підписання нової кредитної програми з Україною є необхідність ухвалення закону, який заборонить повернення збанкрутілих банків на ринок та ухвалення закону про ринок землі.

Зазначимо, що наразі справи про націоналізацію ПриватБанку перенесли. Все через те, що судові процеси, у яких Коломойський оскаржує націоналізацію банку, прив’язали до рішення Верховного суду у справі про визнання пов’язаними з банком особами родини Суркісів. 31 січня Верховний суд переніс цю справу на невизначений термін. Згодом стало відомо, що справу Суркісів Верховний суд планує розглянути 16 березня 2020 року.

9 грудня Шостий апеляційний адміністративний суд переніс розгляд апеляції про законність націоналізації ПриватБанку на 2020 рік. Рішення мають ухвалити після рішення іншого суду за позовом родини Суркісів, які вимагають визнати недійсною операцію з обміну їхніх вкладів на акції ПриватБанку, який відбувся в межах націоналізації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ