Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський увів у дію рішення РНБО про стратегію біобезпеки та біологічного захисту

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 жовтня 2021 року “Про Стратегію біобезпеки та біологічного захисту”.

Про це повідомляє Укрінформ.

Відповідний указ, датований 17 грудня, оприлюднений на сайті Глави держави.

“Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 жовтня 2021 року “Про Стратегію біобезпеки та біологічного захисту”; затвердити Стратегію біобезпеки та біологічного захисту”, - йдеться у повідомленні.

Як поінформували в Офісі Президента, контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію цим указом, покладено на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова.

У тексті самої стратегії наголошується, що біобезпека є однією із найважливіших складових екологічної та національної безпеки України.

У цій стратегії уточнюється, що проблемою, що гальмує реалізацію держполітики у сфері біобезпеки, є відсутність єдиного органу, який охоплював би нагляд за здійсненням заходів, прогнозував, ідентифікував та оперативно реагував на біологічні загрози, координував плани протидій біологічним загрозам і надавав пропозиції щодо їх коригування згідно із поточною ситуацією в державі.

Також підкреслюється, що у сучасному світі проблема біобезпеки та біологічного захисту набуває значення в умовах глобалізації та появи нових загроз і ризиків глобального характеру, які потребують консолідації зусиль держави, суспільства, міжнародної спільноти для вирішення широкого кола питань у галузі нерозповсюдження та протидії біологічним загрозам, у тому числі - проявам тероризму.

Окремо наголошується, що через кризу власного виробництва імунобіологічних препаратів і часткову залежність держави від імпортних поставок таких лікарських засобів в Україні гостро постає питання національної біобезпеки в цілому.

Як уточнюється, розв'язання проблеми забезпечення належного рівня біобезпеки та біологічного захисту в Україні потребує міжсекторального співробітництва та поетапного створення єдиної системи біобезпеки та біологічного захисту за принципом “Єдине здоров'я” і неможливе без залучення значних інтелектуальних і фінансових ресурсів, упровадження ефективних управлінських рішень і підтримки з боку держави, територіальних громад та міжнародної спільноти.

Досягнення цілей стратегії, як планується, здійснюватиметься двома етапами: перший – 2022 – 2025 роки, другий – 2026 – 2030 роки.

Цей Указ Президента набирає чинності з дня його опублікування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ