Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленсткий: Розраховуємо на санкційний тиск на РФ для завершення війни

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Словаччина була й залишається гарним другом, добрим сусідом і надійним партнером України. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі Глави держави.

ʺГлибоко зворушений, що повернення миру в Україну пані Чапутова назвала особистою метою. Завершення війни та деокупація всіх українських територій – моя головна місія як Президента України. І ми дуже розраховуємо на вашу підтримку, дипломатичний і санкційний тиск усіх наших партнерів, зокрема Словаччиниʺ, – зазначив Глава держави під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Президентом Словацької Республіки Зузаною Чапутовою.

Володимир Зеленський підкреслив, що це потрібно не лише Україні. ʺЦього потребує вся Європа, яка почуватиметься у небезпеці, доки Російська Федерація ігнорує міжнародне право. Великі надії ми покладаємо на словацьке головування в ОБСЄ, яке триває, на подальші кроки для суттєвого прогресу у цьому важливому питанніʺ, – підкреслив Президент України.

За його словами, першими значними кроками на шляху до миру буде повне й стале припинення вогню, остаточне розведення сил у районі Станиці Луганської, яке має бути належним чином верифіковане ОБСЄ.

ʺОчікуємо, що Словаччина й надалі ставитиме в ОБСЄ питання про повне виведення окупаційних військ з України та повернення під наш контроль тимчасово окупованих територійʺ, – зазначив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Президент Словацької Республіки Зузана Чапутова позитивно оцінила ситуацію в районі Станиці Луганської. ʺОбмін в’язнями з РФ та відновлення переговорів у Нормандському форматі є дуже важливим сигналом, що завдяки посередництву шляхом діалогу можна змінювати справи на краще. Кожне вирішення конфлікту повинне ґрунтуватися на принципах міжнародного права та брати до уваги суверенітет і міжнародно визнані кордони. Це стосується Донбасу і Криму, Севастополя. Тому Словаччина, згідно з позицією ЄС, підтримує продовження санкцій проти Росії доти, поки не будуть виконані Мінські угоди і Україна не матиме контролю над своєю територієюʺ, – наголосила вона.

Зузана Чапутова переконана, що кожна країна може обирати, куди рухатись і яким чином розвиватися. ʺУкраїна 5 років тому вказала, що вона хоче належати до євроатлантичного простору і визнавати наші спільні цінності. Потрібно, щоб це рішення поважалосяʺ, – підкреслила Президент Словаччини. Вона також висловила жаль, що українці гинуть, охороняючи мир та безпеку своєї держави.

Нагадаємо, розпочалася зустріч президентів України та Словацької Республіки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ