Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зі Львова поранених бійців АТО відправлятимуть на реабілітацію до Угорщини

27 квітня у Львові у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону відбулась зустріч керівництва військово-лікувальної установи та журналістів провідних засобів масової інформації регіону. Під час брифінгу, начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда, а також керівники структурних підрозділів відзвітували про роботу військових медиків за перший квартал 2016 року.

Зі слів полковника медслужби Івана Гайди, Військово-медичний клінічний центр, як орган управління армійських лікувальних установ у регіоні працював у штатному режимі. За три місяці загалом проліковано понад 5 тисяч осіб, включаючи учасників АТО, ветеранів та військовослужбовців, а також інших категорій осіб, які мають на це право.

Особливо хотів би зупинитись на діяльності 66 мобільного госпіталю, який є нашим структурним підрозділом безпосередньо у зоні АТО, – зазначив він. – Цей підрозділ є лікувальною установою 1 ешелону, який надає кваліфіковану меддопомогу з елементами спеціальної, адже ми відряджаємо на передову лікарів різного профілю. Відтак, окрім воїнів АТО ми надали амбулаторне лікування понад 3500 місцевих мешканців. Прийняли та провели евакуацію різними способами близько 3 тисяч поранених та травмованих бійців. Зробили 1249 оперативних втручань, з яких понад 300 складних.

Водночас, на базі ВМКЦ ЗР тривають заходи із оновлення матеріальної та лікувальної бази. Як підкреслив полковник медичної служби І. Гайда, упродовж 2016 року в госпіталі планують запустити кабінет ерготерапії. На даний момент вже завезено необхідне обладнання та його монтаж розпочато. До літа планують запустити в дію майстерню з ремонту і підгонці індивідуальних візків для пацієнтів, а також відкрити створену фактично «з нуля» клініку психіатрії. Відкрити клініку лабораторної діагностики, яка допоможе у ранньому виявленні захворювання на гепатити В та С. До того ж, в Мукачівському військовому госпіталі розпочне роботу відділення неврології.

– У штат буде введено без ліжкове відділення психореабілітації. Працюватимуть 5 психологів, послуги яких будуть доступні нашим пацієнтам, – додав керівник ВМКЦ ЗР полковник медслужби Іван Гайда, – Але наші можливості не безмежні, тому окремо хотів подякувати волонтерам за роботу, яку вони проводять і допомогу. Нещодавно, відомий співак і львів’янин Святослав Вакарчук передав госпіталю унікальне обладнання, яке може виявляти інородці предмети у людському тілі. Обладнання вже використовується при лікуванні бійців АТО під час хірургічних операцій.

Зі слів військових медиків, госпіталь постійно потребує оновлення обладнання. Відтак, цього року, за рахунок централізованого постачання буде оновлено рентгенкабінети. Бажано було б отримати також і наркозно-дихальну апаратуру, діагностичне, ендоскопічне обладнання та устаткування для операційних. Це потреби першої необхідності.

У планах також і розвиток інфраструктури. Зокрема, планується створити план візуалізації військового містечка ВМКЦ ЗР. Якщо план буде затверджено і буде виготовлено проектну документацію,  у планах – добудова існуючих корпусів лікувальної установи, а також створення вертолітного майданчика для роботи медичної евакуації.

Військовий госпіталь у Львові визначений як провідна лікувальна військова установа, яка опікується пацієнтами зі спинальними травмами. Провідний хірург ВМКЦ ЗР полковник медслужби Іван Богдан розповів, що за квартал у госпіталі прооперовано близько 200 поранених. 150 операцій малі відновлювальний характер.

Наша робота умовно поділяється на три етапи. Перший – відновно-реконструкційна хірургія, тобто відновлення втрачених функцій. Далі – фізична реабілітація. І завершально – психологічна реабілітація пацієнтів, – зазначив полковник медслужби Іван Богдан. – Буквально сьогодні очікуємо авіарейс з Харкова, звідки до нас бортом АН-26 «Віта» мають доставити поранених бійців АТО на лікування.

Також головний хірург ВМКЦ ЗР повідомив, що незабаром 5 військовослужбовців, які отримали поранення в АТО, відправляться на лікування в Угорщину. Кошти на цю програму виділило НАТО та ЗС Угорщини. Разом із пораненими виїде група лікарів, яка перейматиме досвід європейських колег. Програма розрахована на тривалий час.

Окремо зупинились на потребах у протезуванні. Зараз на лікуванні у ВМКЦ ЗР очікують на протезування кінцівок 4 особи. Двоє з них є учасниками АТО.

Наприкінці зустрічі журналісти відвідали реабілітаційне відділення госпіталю та поспілкувались із пацієнтами.

Підполковник Володимир Скоростецький, Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ