Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зміни до нарахування субсидій: оптимізація чи чистка переліку претендентів ?

Нещодавно Кабінет міністрів затвердив нові правила отримання субсидій , які фактично позбавляють пільг кожного п'ятого українця.

За словами наших політиків, такі заходи потрібні для виявлення недобросовісних громадян, які отримують субсидії неправомірно. Однак це більше схоже на чищення списку претендентів, щоб "оптимізувати витрати бюджету", в якому є величезна діра.

Безробітні, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості, автоматично вважаються заробітчанами

У підсумку, Держкомстат повідомив, що середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг з розрахунку на будинок в квітні цього року зменшився на 59% в порівнянні з показниками минулого року. Так, середній розмір субсидії на одне домогосподарство в квітні склав 309,8 гривень.

Згідно з даними, в квітні цього року субсидії отримали 6,8 млн домогосподарств (45% від загальної кількості в країні). У січні-квітні 2018 за субсидіями звернулося 785,9 тис домогосподарств, що вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому на домогосподарства в містах припало 43,9% таких звернень, в сільській місцевості - 56,1%.

В цілому, за чотири місяці поточного року було призначено 764,6 тис субсидій домогосподарствам, з них у міських поселеннях - 375,4 тис домогосподарств, в сільській місцевості - 389,2 тис. У порівнянні з відповідним періодом 2017 року кількість таких домогосподарств зменшилася в 2,4 рази.

Сума субсидій, виділених домогосподарствам, в січні-квітні 2018 склала 531,4 млн грн (у міських поселеннях - 355,5 млн грн, у сільській місцевості - 175,9 млн грн). За відповідний період минулого року - 2,4 млрд грн (у містах - 1,6 млрд грн, у сільській місцевості - 806,7 млн ​​грн).

Нагадаємо, напередодні Кабмін залишив право оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживають в квартирі осіб. В цьому випадку житель квартири при оформленні субсидії, в Декларації про доходи в розділі "склад сім'ї", повинен вказати родичів, які зареєстровані, але не живуть з одержувачем субсидії. Зокрема, треба написати: "зареєстровані, але не проживають".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ