Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЗНО–2019 пройде зі змінами: кого торкнуться нововведення?

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/3
Директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк розповіла, які нововедення будуть реалізовані під час проведення ЗНО-2019.

«До когорти випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2019 році додаються учні (слухачі, студенти) закладів професійної (професійно-технічної), вищої освіти, які цього року завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти. Вони складатимуть два іспити для отримання атестату.. Мова йде про українську мову та математику або історію України (період ХХ – початок ХХІ століття) на вибір. Нагадаю, що 2018 року для вказаної категорії осіб обов’язковою була державна підсумкова атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання лише з української мови.

В умовах прийому вказано і те, що за спеціальністю 051 «Економіка» і 07 «Управління та адміністрування» для отримання диплому бакалавра на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста необхідно буде скласти Українську мову і літературу у форматі ЗНО. Тут мова йде про випускників коледжів, які йдуть за ступеневою освітою.

У переліку предметів, які затверджені в наказі до умов прийому, прописано, що на медичні  спеціальності третім іспитом буде математика або фізика, другий – біологія або хімія, перший – українська мова.  І оскільки медичні вузи поставили на всі факультети, окрім "Фармації, промислової фармації" (130 балів), мінімум 150 балів – таку кількість балів потрібно буде набрати з третього та другого предмету.

За спеціалізацією "Правознавство", "Публічне право та адміністрування", "Міжнародні відносини" прохідний бар’є становитиме 130 балів", - розповіла Гал-інфо Лариса Середяк.

За словами директора департаменту освіти Львівської ОДА Любомири Мандзій, на ЗНО-2019 очікується, що у Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти (Львівська, Волинська, Рівненська області) зареєструється 12 955 випускників одинадцятих класів. Окрім того, мають додатись випускники освітніх закладів І та ІІ рівня акредитації та учні закладів техпрофосвіти. Також до цієї кількості приєднаються ті, хто не склав ЗНО з української мови у 2018 році.

Як і в минулі роки, за запитом учасників завдання сертифікаційних робіт з історії України, математики, біології, географії, фізики та хімії буде перекладено кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською й угорською мовами.

Додамо, що наказом МОН України від 26.08.2018 № 696 "Про затвердження програм зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти" затверджнено Програми ЗНО-200.

Предмети ЗНО для вибору: українська мова тат література, історія України, математика, біологія, хімія, фізика, географія, інглійяька мова, німецька мова, французька мова, іспанська мова.

Для участі в конкурсі для навчання у ВНЗ України абітурієнти зможуть подати Сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років. Окрім результатів ЗНО з іноземних мов. Результати з іноземних мов приймаються комісією лише у Сертифікатах 2018 та 2019 років.

Абітурієнти матимуть можливість подати до семи заяв ( на місця державного та регіонального замовлення) не більше, ніж із чотирьох спеціальностей.

Терміни ЗНО-2019: основні дати:

  1. реєстрація триватиме з 5 лютого до 25 березня 2019 року;
  2. основна сесія з 21 травня до 13 червня 2019 року;
  3. додаткова сесія триватиме впродовж 21 червня - 12 липня 2019 року.

Календар пробного ЗНО у 2019 році:

- реєстрація впродовж 8-31 січня 2018 року;

- проведення української мови і лірератури - 16 березня 2019 року;

- проведення англійської, іспанської, німецької, французької мов, математики, історії України, фізики, біології, хімії - 23 березня 2019 року.

Графік проведення ЗНО–2019:

  • математика – 21 травня
  • українська мова і література – 23 травня
  • іспанська мова – 27 травня
  • німецька мова – 27 травня
  • французька мова – 27 травня
  • англійська мова – 28 травня
  • фізика – 30 травня
  • історія України – 04 червня
  • біологія – 06 червня
  • географія – 11 червня
  • хімія – 13 червня

Більше офіційної інформації шукайте на сайті УЦОЯО та ОЦОЯО, де можна знайти онлайнове тестування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ