Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зростання промислового виробництва до рівня 1990 року відбулося ще 1-2 роки тому – Ярослав Жаліло

Зростання промислового виробництва до рівня 1990 року відбулося ще 1-2 роки тому, а не зараз, як говорять урядовці. Так вважає директор економічних програм Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. «Зробити якісну оцінку розрахунків економічного зростання дуже важко, і мені не відомо, за яким методом робили це урядовці. Крім того, не треба забувати, що була інфляція, відбувся перехід розрахунку економічного зростання від галузевого принципу до загальноекономічного. На мою думку, про те, що рівень промислового виробництва досягнув рівня 1990 року, можна було говорити ще 1-2 роки тому», – сказав у коментарі «Гал-info» Ярослав Жаліло.
Щодо причин того, що в промислових районах України при загальному стовідсотковому рівні зростання порівняно з 1990 роком було зафіксовано чи не найнижчі показники росту, то, на думку Жаліла, це пов’язано з тим, що в східних, промислових регіонах України зосереджена важка промисловість, продукція якої дуже повільно підвищувалася в ціні порівняно з продукцією інших галузей української економіки. «Знов таки, тут не відомо, як вираховували показники урядові експерти, але якщо взяти до уваги що у важкій промисловості – металургії та хімії – досить повільно відбувалося зростання на продукцію галузей порівняно з цінами інших галузей економіки, таких, як харчова, легка промисловість, то це може бути причиною того, що в промислових регіонах зафіксовано низькі показники економічного зростання», – говорить експерт.
На думку Ярослава Жаліла, у 2007 році економіку України очікує 6-7 відсоткове промислове зростання, і цьому навряд чи завадить вступ України до СОТ. «Найбільший негативний економічний ефект, так звана друга хвиля наслідків вступу в СОТ припаде на 2008 рік, оскільки потрібен рік часу на адаптацію нових економічних правил. Так, для деяких галузей може відбутися зниження показників промислового зростання, навіть набуття від’ємного значення, наприклад, як для сільського господарства, але якщо брати в цілому, то рівень економічного зростання залишиться, можливо, не значно знизиться, тому що експортні галузі, такі, як металургія, хімія, харчова промисловість отримають доступ на інші ринки – відповідно, там збільшаться темпи економічного зростання виробництва, тобто відбудеться така собі взаємокомпенсація», – говорить експерт.        
Нагадаємо, що, за інформацією державної статистики, зростання промислового виробництва у 2006 році становило 6,2%. У цілому обсяг промислового виробництва в Україні становив 100,8% порівняно з 1990 роком. Як наголосив перший віце-прем'єр Микола Азаров, від часу проголошення незалежності і до 1999 року промислове виробництво знаходилось у стагнації, його падіння становило до 40% порівняно з 1990 роком. З 1999 року розпочалося поступове відтворення обсягів промислового виробництва, сягнувши в 2005 році 94,9% від рівня 90-го року, а в 2006 – 100,8 %. При чому серед регіонів у Дніпропетровській області економічне зростання досягло 77,3%, в Донецькій – 76,3%, Харківській – 84,2%, Херсонській області – 44,8%.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ