Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заарештовані топ-чиновник Нафтогазу С.Перелома та 1-й заступник директора ОПЗ М. Щуриков

Вже через 4 місяці з моменту початку розслідування епізодів кримінальних проваджень за фактом розтрати коштів ВАТ «Одеський припортовий завод», 100% акцій якого належать державі, детективи НАБУ спільно з прокурорами САП затримали перших підозрюваних. Вранці 14 липня після проведення обшуку за місцем фактичного проживання було затримано першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», члена Наглядової ради ПАТ «Укрнафта» та голову Наглядової ради ПАТ «Одеський припортовий завод» (ПАТ «ОПЗ») Сергія Перелому. В той самий час при проведенні обшуку було затримано першого заступника директора та першого заступника голови правління ПАТ «ОПЗ» Миколу Щурикова. Про це повідомили в НАБУ.

Посадовців затримано в порядку, визначеному у статті 208 КПК України як підозрюваних в організації корупційної схеми із розтрати коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі газу для потреб Одеського припортового заводу на користь приватних інтересів (ч.5 ст. 191 КК України – «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

У ході досудового розслідування встановлено, що у період з травня по грудень 2015 року С.Перелома та М.Шуриков організували схему з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами природного газу, видобутого ПАТ «Укрнафта», для потреб «Одеського припортового заводу».

Корупційна складова цієї схеми полягала у наступному: ПАТ «Укрнафта», найбільша нафто- і газодобувна компанія України з часткою державної власності 50% +1 акція, не маючи ліцензії на продаж природного газу, здійснює реалізацію блакитного палива через посередників за договорами про спільну діяльність. За сприяння С.Переломи та М.Щурикова у травні 2015 року постачальником газу, видобутого «Укрнафтою», для потреб ОПЗ стала одна із фірм-посередників, а саме ТОВ «Енергоальянс». Згідно висновків економічної експертизи, незважаючи на чисельні конкурентні пропозиції від інших постачальників, закупівля газу через ТОВ «Енергоальянс» здійснювалася за цінами, вищими за середньо ринкові.

Загальна сума закупівель за договорами з ТОВ «Енергоальянс» у травні-грудні 2015 року перевищує 4 мільярди гривень. При цьому встановлена сума збитків, завданих державі внаслідок незаконних оборуток, складає понад 205 мільйонів гривень.

Слідчі дії у даному кримінальному провадженні тривають, встановлюються інші співучасники злочину. Надається правова оцінка іншим фактам та діям посадових осіб, які брали участь у корупційній схемі.

Зараз вирішується питання про повідомлення затриманим С.Переломі та М.Щурикову про підозру та обрання щодо них запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура наполягатимуть, аби при обранні запобіжного заходу сума застави була не меншою за предмет злочину, а саме 205 мільйонів гривень.

У разі доведення провини підозрюваних у суді, їм загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ