Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чи почався у Варшаві Майдан?

Редактор видання «Rzeczpospolita» Боґуслав Хработа коментуючи останні події (в Польщі) стверджує, що люди, яким здається, що вони в змозі запанувати на історією, часто помиляються. Автор нагадує, що Арабська весна розпочалася з переслідувань скромного вуличного продавця, а його акт самоспалення в подальшому розпочав ланцюг тотальних змін. Про це пише сайт Простір.

Простір: "А хто має сміливість спрогнозувати наслідки в Польщі після подій в Сеймі? — запитує журналіст. Минулої ночі, з 16 на 17 грудня, сталася одна з найсерйозніших криз в історії польського парламентаризму після 1989 року. Маршалок Cейму Марек Кухцінський, говориться в матеріалі, зробив фундаментальну помилку. По-перше, не допустив до трибуни опозиціонера. По-друге, політик робить з більшості преси політичного ворога. Це більше, аніж просто дурість. «Яким чином людина, яка допустила останні події, буде далі виконувати свою роль? Не знаю. Знаю точно, що в ніч з 16 на 17 грудня в Польщі щось сталось. Крім окупації Сейму, ще й дійшло до брутальних дій поліції. Жорстокість по відношенню до протестуючих», — зазначає журналіст. Ситуація наскільки гаряча, що один безвідповідальний крок може привести до конфронтації, від якої залишаться тільки лозунги про повалення і захисту існуючої влади. Багато хто на це чекає. Тому не треба провокувати історію. Автор вважає, що президія Сейму зобов’язана провести консультацію з медіа на тему запропонованих обмежень в праці ЗМІ, або ж найближчим часом оголосити про те, що повністю відмовляється від них. Також з усією серйозністю влада повинна сприйняти зауваження опозиції про законність прийняття законів в Колонній залі. Також журналіст звертається до президента Анджея Дуди, який ніяк не реагує на події останніх днів. «Пане президент, якщо Ви усвідомлюєте свою роль в польській демократії, прийшов час, аби Ви вийшли на сцену», — пише Хработа.

Політолог Аґата Чарнецька в блозі на порталі тижневика «Polityka» публікує матеріал під назвою «Здається, що у Варшаві розпочався Майдан». Авторка пише, що зібрання в п’ятницю вийшло більш бурхливим, ніж будь-хто міг очікувати. Події в парламенті привели до блокади Сейму. «Громадяни раніше за опозиційних лідерів або керівників КОД зрозуміли, що залишити без уваги те, що сталося, може похитнути польську демократію, — читаємо у матеріалі. — Здається, що у Варшаві розпочався Майдан. Закликаємо всіх до Сейму. Потрібен гарячий чай та закуски, але, перед усім, громадяни, які змінять втомлених і замерзлих демонстрантів». 16 грудня в Польщі закінчилася псевдодемократія партії «Право та справедливість». Тільки від поляків залежить, чи змінить її реальна демократія чи диктатура, зазначається в статті.

У виданні «wPolityce.pl» аналітик та посол Сейму від партії «Право та справедливість» Януш Шевчак називає події «переворотом» і пише, що теперішній переворот був невдалий. «Божевілля тих, кого відсунили від корита, набуває щораз більш гротескової форми. […] Вони знають, що жодної революції на вулицях не буде, адже поляки вже сьогодні переконані, що повернення влади PO- PSL, за підтримки банківської партії Nowoczesna, буде означати відбирання грошей в рамках програми «500+», знов підняття пенсійного віку до 67 років, відміну списку вільних препаратів для літніх людей і повернення привілеїв для працівників комуністичної служби безпеки, а також неконтрольованої влади надзвичайної касти людей», – пише політик. Погані люди, зазначає автор, вже бачать, що не буде економічної кризи і фінансового краху, звідти й береться політичне хуліганство, наприклад, як блокування трибуни парламенту. Те, що 16 грудня спостерігала вся Польща — це ефект поблажливості та цяцькання з аферистами, толерування старої системи. Опозиція не хоче бачити Польщу ані сильною, ані демократичною, ані економічно суверенною. Вони хочуть тільки повернутися до горезвісного корита, ще раз зазначає парламентарій".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ