Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

До кінця року Стрийщина матиме власну Стратегію розвитку територіальної громади

9 жовтня, в місті Стрий Львівської області відбулось засідання фокус-групи щодо формування "Стратегії розвитку територіальних громад". Під час засідання учасники обговорили стратегію розвитку регіону, та закликали провести аналогічні заходи в інших районах Львівщини для подальшого формування стратегії розвитку області за принципом "знизу-вгору".

Організаторами заходу виступили Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в місті Львові, Громадська організація "Центр суспільних інновацій", ГО "Інститут міжнародних економічних досліджень", ГО "Академічний простір". Провідний науковий співробітник Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Марія Флейчук зазначила, що ідея проведення такого заходу належить представнику молодої фахової генерації – кандидату економічних наук, докторанту, активному громадському діячеві, голові правління благодійного фонду «Ми – єдина родина», кандидату у народні депутати України по 126 виборчому окрузі Руслані Римарській

Організатори зазначають, що це пілотний проект, який вони пропонують поширити на усю Львівську область. Практика формування стратегії розвитку територіальних громад, з подальшим формуванням стратегії розвитку регіону, широко застосовується в країнах Європейського союзу.

В Україні, нажаль, поняття "територіальна громада" надмірно спрощено. Згідно актуальних пропозицій змін до Закону України, роль виконавчих органів істотно посилюється, натомість "територіальні громади" можуть втратити право врядування та розпорядження власним майном.

"Ми сьогодні побачили, що люди дійсно готові до змін. Учасники фокус-групи не лише пропонували ідеї, вони також розуміли, що саме вони мають їх впроваджувати у життя. Також за результатами можна зазначити, що є глибоке розуміння проблеми розвитку та самореалізації молоді в селах", - розповіла Руслана Римарська.

Вона також зазначила, що необхідність запровадження місцевого самоврядування продиктована Україні не лише вимогами Європейського Союзу. Також розвиток територіальних громад є необхідною умовою для розвитку регіонів України, адже лише люди на місцях можуть знати реальні потреби села, містечка, регіону.

"Приємно, що на засідання фокус-групи прийшли небайдужі представники територіальних громад, місцевого самоврядування, районної влади та соціальної сфери, - розповіла Руслана Римарська. - Молодь активно включилася у розробку цільових орієнтирів у майбутній стратегії регіону. Найбільш креативні, нетривіальні та прикладні ідеї належать саме їм".

З її слів, сучасний інструментарій фокус-менеджменту (фасилітація) дозволив представникам різних сфер знайти спільну мову та виробити єдине бачення стратегії розвитку територіальних громад. Такий досвід безумовно необхідний для розробки аналогічних стратегій не лише на Львівщині, а й для інших регіонів України.

Руслана Римарська розповіла, що розробка стратегії буде завершена до кінця цього року, проте проміжні результати будуть представлені громаді ще до кінця жовтня. Кандидат у народні депутати запевнила, що, незважаючи на результати парламентських виборів, вона продовжить працювати над створенням стратегій розвитку територіальних громад.


Фото - Гал-Інфо
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ