Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Можливість демонтувати "Меч-щербець» є, але… Фото

Під час засідання сесії Львівської міської ради, яке відбулося 18 липня, депутат Богдан Галайко озвучив звернення низки громадських організацій до депутатів з приводу їх стурбованості антиукраїнською позицією польської сторони, зокрема звинуваченнями на адресу вояків УПА у геноциді польського населення.

Як йдеться у зверненні, наявність "польської окупаційної військової символіки на території меморіального комплексу ЛКП "Личаківський цвинтар", є неприпустимим та образливий явищем для сучасної української держави". 

Чит. також: «У Львові відповіли полякам: вимагають демонтувати "Меч-щербець", що на Пантеоні польських вояків»

Відповідно, громадські активісти вимагають вжити заходів щодо приведення Пантеону польських вояків на Личаківському цвинтарі у відповідність до погодженого проекту будівельних робіт  з впорядкування польських поховань  1918-1919 рр.  Зокрема, просять ліквідувати символи "польської окупаційної агресії, зокрема, як найшвидше замінити імперський мініатюрний символ "Меч-щербець" на католицьким хрест.

Як пояснив у коментарі Гал-інфо Богдан Галайко, можливості для проведення демонтажу є, але спершу повинна запрацювати створена тимчасова комісія з питань впорядкування об’єктів польської історичної спадщини у Львові.

Чит. також: «Садовий ще не визначився, чи ветуватиме антипольску ухвалу»

Комісія має вивчити стан об’єктів польської історичної спадщини у Львові, їх правовий статус та відповідність вимогам чинного законодавства. За результатами роботи комісія повинна підготувати висновки та пропозиції щодо впорядкування цих об’єктів і подати їх на розгляд сесії.

Під інспекцію попадає і «Меч-щербець».

«Комісія перегляне тогочасні домовленості між українською та польською стороною. Вивчить, які негативні моменти історії пов’язані із цим символом, і те, наскільки це ображає національні почуття українців. Будемо все вивчати і у випадку виявлених порушень є всі можливості провести демонтаж «Меча-щербеця», - розповів Богдан Галайко.

Чит. також: «Польський меч-щербець та антиукраїнські написи на Личаківському цвинтарі мають бути демонтовані!»

Воднораз, як зазначив у коментарі Гал-інфо голова суспільно-культурного товариства «Надсяння» Володимир Середа, все повинно бути згідно з чинним законодавством.

Він також наголосив, що все це наслідок антиукраїнської істерії, яка почалася у Польщі, але і самі поляки не повинні забувати, як завинили перед українцями.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ