Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Петро Порошенко склав присягу Президента України

Сьогодні, 7 червня, на урочистому засіданні Верховної ради України новообраний президент України склав присягу і скріпив її своїм підписом.

Згодом глава ЦВК вручив йому посвідчення Президента України. Глава Конституційного суду - символи президентської влади - знак президента, печатку і булаву президента.

Під час церемонії сталася невеличка накладка: головуючий на засіданні Олександр Турчинов оголосив, що зараз Петро Порошенко звернеться до українського народу з промовою. Однак, в цей час хор імені Верьовки почав виконувати духовний Гімн України "Боже великий, єдиний".

Першими словами Порошенка було "Слава Україні". Згодом присутні в залі вшанували героїв Небесної сотні і всіх загиблих під час трагічних подій хвилиною мовчання. 

Новообраний президент заявив, що його головно метою є збереження миру в країні. Він також пообіцяв амністію всім тим, хто не причетний до вбивств і фінансування тероризму. Окремо він звернувся до мешканців Донбасу російською мовою, пообіцявши регіону вільне застосування російської мови та право на свою специфіку у вшануванні своїх героїв та пам`ятних дат. Також Порошенко заявив, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори. Він пообіцяв меншканцям Донбасу інвестиції і повідомив, що незабаром приїде на Донбас.

"Крим є і буде українським", - заявив Порошенко. Він наголосив, що український Крим та європейський вибір України - це дві речі, які не підлягають жодним сумнівам. 

"Україна була, є і буде унітарною державою", - заявив Порошенко. Водночас він заявив, що в Україні потрібно провесити реформу місцевого самоврядування задля децентралізації влади. 

Він також наголосив, що єдиною державною мовою є українська з гарантією вільного застосування російської та інших мов.

Крім того, зазначив новообраний Президент, "нинішнє поважне зібрання (парламент - ред.) не зовсім відповідає настроям українського суспільства", відтак, необхідно провести перевибори. 

Він також заявив, що готовий хоч вже підписати економічну частину угоди про Асоціацію з ЄС. 

Порошенко заявив про потребу укладання нової міжнародної угоди на заміну Будапештського меморандуму, яка б гарантувала територіальну цілісність України.

Глава держави наголосив на потребі сильної армії, спецслужб. "Свобода - це не те, що можна здобути один раз. Це те, що потрібно захищати постійно. Ми будемо тримати порох сухим".

 

Цікава деталь: під час проходження Порошенка по червоній доріжці від авто до будівлі ВР в одного з солдатів почесної варти випав з рук карабін. 

Після урочистостей у Верховній раді відбулася церемонія представлення командувачів видами Збройних Сил України та урочистого підняття прапора Президента України на Софійській площі.

Згодом Порошенко зайшов до храму Святої Софії, щоб отримати благословення глав усіх українських церков. 

Фото - Українська правда, УНІАН, Радіо СвободаDalia Grybauskaitė

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ