У Львові з’явиться унікальна книжка-альбом «Таємниці галицької кухні»: у ній можна буде не тільки прочитати старовинні рецепти галицьких страв, а й побачити сам процес приготування - у виконанні відомих львів’ян. Про це повідомили ініціатори.
Знаний письменник Юрій Винничук розповів, що така ідея витала вже давно. Відтоді, як написав кілька книг про Львів, про каву, про горілку, про кнайпи, захотів написати книжку про те, чим львів’яни харчувались. Почав збирати інформацію, її виявилось дуже багато. Водночас з’явилась ще одна ідея: альбом «Таємниці галицької кухні» має стати не тільки збірником рецептів. Видання буде рясно проілюстроване фоторепортажами про те, як відомі львів’яни готують улюблені страви.
Майже ніхто зі запрошених до проекту гостей професійно куховарити не вміє. А тому часто люди просто фантазують.
За словами одного із ініціаторів кулінарного проекту Христини Тузяк, вже зроблено більш ніж 50 фотосесій, але рецептів галицьких страв буде набагато більше. «У нас є попередній список страв, при цьому вже було два бігуси, але це жодна проблема, тому що кожен готує по-різному».
Свій внесок до книги-альбому «Таємниці галицької кухні» зробили й ведучі «Львівської хвилі» Влодко Лучишин та Андрій Великий.
Влодко чаклував над «Полядвицею свинячою по-лемківськи із секретом». Страву, яку готував його дідо. «Вона десь передавалась, передавалась… Не було фольги, рукава і люди вигадували, як зберегти той сік і смак. Оттак вигадали запечену полядвичку”, - розповів Влодко Лучишин.
Натомість Андрій Великий порався з тістом – готував «Палюшки цісарські». Каже, що довго не думав, бо таку страву завжди готувала його бабця. Страва мала дві назви: «Палюшки цісарські» або «Ліниві вареники».
Окрім ведучих «Львівської хвилі», до написання праці про таємниці галицької кухні долучились, зокрема: спортсмен Василь Вірастюк, митець Олесь Дзиндра, президент Форуму видавців Олександра Коваль.
Книгу-альбом планують видати до осені і презентувати у Львові на Форумі видавців.