Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

У Львові відкрили офіс ЄБРР, другий в Україні

Сьогодні, 2 грудня, на вул. Дудаєва, 20 урочисто відкрили представництво ЄБРР. Відтак, воно стане єдиним регіональним операційним офісом Банку в Україні, та другим офісом в Україні після Києва, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

На відкриття офісу до Львова приїхали перший віце-президент ЄБРР Філіп Беннетт, директор Програми підтримки розвитку малого і середнього бізнесу  Шарлотт Ру, керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж, директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер та інші представники Банку.

З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Львова Андрій Садовий.

«Щоб перемогти у цій війні, треба дуже серйозно реформувати нашу економіку та мати стабільних партнерів, які б інвестували на довгу перспективу. Чому співпраця з ЄБРР важлива? Тому, що це «довгі» гроші, невеликий відсоток і дуже якісна технічна допомога. Разом з тобою – досвід цілого світу, коли ти реалізовуєш проекти з ЄБРР. Коштами можуть користуватися як органи місцевого самоврядування, так і приватний бізнес. У Львові багато підприємств не користуються такими можливостями, тож я хотів би, щоб цей приклад нашого міста наслідували й інші міста держави. Ми говоримо про своє бажання бути в ЄС, а працюючи з ЄБРР, ми вже працюємо за тими правилами та на тих умовах, які впровадив ЄС. Власне, пройшовши ту школу потім дуже легко йти далі. Тому я всіх запрошую до активної співпраці з Банком, тому що він є дуже надійним партнером для нашої держави», – зазначив Андрій Садовий.

Як зазначає старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов, початково офіс займатиметься лише реалізацією Програми підтримки розвитку малого та середнього бізнесу на всьому Західному регіоні Україні, проте очікується, що поступово він візьме на себе більші повноваження і буде функціонувати як повноцінний офіс ЄБРР.

ЄБРР розпочав свою діяльність в Україні у 1993 році. У 1997 році почав фінансувати приватні проекти у Львові. Серед перших – «Світоч», компанія «Українська хвиля», Кредобанк (тоді ще – Західно-Український комерційний банк, ЗУКБ), Галнафтогаз, Форум Львів. З 2008 року Банк почав фінансувати уже муніципальні проекти Львова. Серед клієнтів – «Львівавтодор», «Львівелектротранс» і «Львівтеплоенерго». З 1997 до кінця 2014 року Банк історично підписав у Львові проектів на загальну суму, що становить 250 млн євро, з яких 190 – проекти в приватному секторі, а 60 – муніципальні проекти.

Серед найбільших проектів Банку к Львові – модернізація мережі доріг та громадського транспорту, будівництво трамваю на Сихів, модернізація системи теплопостачання, реконструкція очисних споруд та будівництво станції переробки мулу.

«Незабаром ми почнемо реалізовувати великий проект спільно з «Львівводоканал». Як ви знаєте, після очищення води з’являється мул. І з цього мулу ми, в кінцевому випадку, будемо робити електроенергію, що є дуже важливою сьогодні для нашого комунального підприємства, адже воду ми постачаємо до Львова за 100-120 км, і електроенергія є великим складником у її вартості.

Також є безліч нових проектів, що мають покращити дороги у нашому місті, модернізувати транспорт, велодоріжки… Роботи є дуже і дуже багато. Там, де живуть люди, завжди є проблеми. І їх постійно потрібно вирішувати. І лише маючи такого хорошого партнера, яким є Банк, це можна робити дуже якісно і надійно», – додав Андрій Садовий.

ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні, що вкладає близько 1 млрд євро в економіку держави щороку.

Станом на кінець жовтня 2014 року ЄБРР підписав 337 проектів в Україні, на загальну суму 9,8 млрд. євро.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ