Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Завдяки коштам ООН в місцевих радах запровадять онлайн-трансляцію їхніх засідань

13 лютого у Львові завершився семінар в рамках проекту "Школа демократичних ініціатив та процедур". Мета - зробити діяльність місцевих та районних рад більш відкритою до громади. Зокрема, у рамках пілотного проекту 24 ради отримають фінансування та технічну підтримку для впровадження онлайн-трансляції своїх засідань. Фінансування - за підтримки фонду демократії ООН.

Почалося з того, що Західноукраїнський ресурсний центр здобув право реалізовувати проект "Школа демократичних ініціатив та процедур" від Фонду демократії ООН: проводиться серед країн  Африки, Східної Європи, а також пострадянських країн.

"В рамках проекту ми відібрали двадцять чотири міські та районі ради в населених пунктах до 100 тис. мешканців. Учасники представляють усі області України, окрім Запорізької, з котрої ми не отримали заявок. Також в нас немає представників анексованого Криму", - розповів Петро Лазарчук, експерт Західноукраїнського ресурсного центру.

"Ми думали, що в нас будуть проблеми з відбором учасників, адже не очікували, що стільки міських та районних рад побажають стати більш відкритими для своїх громад. Ми розіслали 600 запрошень у міські та районі ради. У відповідь до нас надійшло 74 заявки. Найактивніше відреагувала Полтавська область – 7 заявок. На превеликий жаль, жодної заявки ми не отримали із Запорізької області, також ми отримали лише одну заявку із Івано-Франківської області", - зазначив Петро Лазарчук.

Проект розділений на три етапи. На першому організатори провели семінар-тренінг, на котрий запросили по п’ять представників з кожної відібраної ради. Протягом тижня вони проходили навчання. Спікери не лише розповіли їм про різноманітні практики, а також провели дебати плюс моделювання роботи уряду. "Тобто учасники не лише слухали лекції, а й брали участь в практичній програмі", - зазначили організатори.

Серед небезпек організатори вбачають проведення восени виборів до місцевих рад. "Місцеві ради можуть змінитись, тому з кожною радою ми підписали угоду. Окрім того, заплановано, що всі ради, котрі беруть участь в проекті, внесуть зміни до свого регламенту та закріплять норму про обов’язкову онлайн-трансляцію їх засідань. Завжди є ризик, що відповідні рішення не будуть підтримані депутатами. В такому разі ми замінимо учасника на іншого з резервного списку", - наголосив Петро Лазар.

Онлайн-трансляції планують запровади вже до кінця поточного року. В деяких радах для цього необхідно встановити не лише відеообладнання, а також обладнати сесійні зали мікрофонами та іншою апаратурою. Під час останього етапу буде проводитись поступове навчання обслуги та підтримка роботи систем.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ