Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Ціна Податкового кодексу і хто її заплатить

У підігрітому виборами суспільстві назріває справжній соціальний вибух. Судячи із того, як окремі соціальні групи змогли консолідуватися, не використовуючи при цьому жодну партійну символіку, можна стверджувати, що новий проект Податкового кодексу обійдеться Президенту Януковичу та його команді дуже дорого.

Для того, щоб з’ясувати те, яку ціну Податкового кодексу і кому саме доведеться сплатити, Гал-інфо звернулося за коментарями до експертів.

Їх думки з цього приводу суттєво різняться, адже одні переконані, що від такого Податкового кодексу виграє і влада, і суспільство, інші ж, навпаки, стоять на тому, що програють всі.

Отож, політолог Володимир Цибулько вважає, що за можливе прийняття нового Податкового кодексу президент Віктор Янукович заплатить своїм президентським рейтингом, однак якщо президент прийме позицію пікетувальників, то тільки виграє від такого політичнго розкладу.

«Ми нині спостерігаємо два паралельні світи. Один світ – це світ Януковича, а інший – це світ Партії регіонів. Дуже часто ми бачимо, що інтереси партії суперечать інтересам президента. Звичайно ж, в цій ситуації втратить Президент і розплачуватиметься він за це своїм рейтингом, Справжній політичний гравець в такій ситуації створює поле відмінностей, коли інтерес виконавчої влади полягає в тому, щоб наповнити бюджет, а інтерес президента – сформувати нові можливості для держави. Економіка країни в дуже тяжкому стані, а надій на покращення немає, і новий Кодекс їх, на жаль, не дає», - переконаний Володимир Цибулько.

Політолог запевнив: «Реакція Януковича на пікети та протести може стати тим лакмусовим папірцем, який засвідчить, чи зможе він презентувати себе як лідера всієї країни, чи лідера зацікавлених груп. Якщо він підтримає та виступить на захист інтересів людей, то неодмінно додасть собі в рейтингу».

Стосовно ж наслідків прийняття такого Податкового кодексу, то експерт висловив певні побоювання та дає невтішні прогнози для суспільства: «Люди втратять роботу, суспільство перейде на «підножний» корм, як наслідок, країна не зможе збирати податки. Та радикальна позиція реформаторів, яку сьогодні зайняла Партія регіонів, часом потребує певних підказок, а власного розуму не завжди вистачає».

Не втішні прогнози дає й політтехнолог Олег Медведєв: «За час перебування Януковича при владі відбулися найбільші виступи громадськості, що свідчать про те, що дії команди Януковича, Азарова та Тігіпка боляче зачіпають інтереси сотень тисяч громадян України. Тим більше, ми спостерігаємо, як дії влади реалізують свою передвиборчу програму з точністю до навпаки, адже якщо пригадати, то Янукович йшов на вибори, обіцяючи податкові канікули для малого та середнього бізнесу».

Він також сказав: «Судячи із дій провладної більшості, можна стверджувати, що вони цілеспрямовано не звертають уваги на масові протести. Фактично, новим Податковим кодексом передбачено перекладення податкового тягаря з великого бізнесу на середній та малий».

Експерт також не виключає можливості того, що Президент Віктор Янукович накладе на проект Податкового кодексу вето і поверне його на доопрацювання до Верховної Ради.

«Стосовно ж того, чи вплине прийняття Податкового кодексу на рейтинг Януковича, то, думаю, що суттєво не вплине, адже середній та малий бізнес вже відсахнувся від Президента, і це ми побачили на місцевих виборах. Ми бачимо, як Партія регіонів та Янукович сьогодні втратив у рейтингу та в рівні довіри. Це падіння рейтингу відбулося в такому соціальному прошарку, який є ключовим у суспільстві. Імовірно, малий та середній бізнес поквитається за таке рішення з владою на виборах до Верховної Ради. Навряд чи Віктор Янукович і його команда отримають хоч один голос від цієї категорії людей», - переконаний Олег Медведєв.

Натомість абсолютно іншої думки притримується політолог, заступник голови партії «Сильна Україна» Костянтин Бондаренко, який у прийнятті Податкового кодексу бачить виключно позитиви.

«Особисто я вважаю, що Податковий кодекс повинен бути прийнятий, адже він принесе тільки позитив для економіки, а для українського суспільства це буде плюсом. Опозиція намагається пропіаритися за рахунок цього Кодексу. Відтак, з боку опозиційних сил ми спостерігаємо суцільні спекуляції та нав’язування одних лише негативів. А це не правильно. Я переконаний, що новий Податковий кодекс принесе суттєві зрушення в українську економіку», - заявив Кость Бондаренко.

Стосовно ж можливості впливу цього Кодексу на рейтинг Президента Віктора Януковича, політолог сказав таке: «Після того, як Податковий кодекс запрацює, рейтинг Президента та його команди піде тільки вгору. Ті фантомні страхи опозиції розвіються, коли Кодекс почне реально сприяти в українській економіці. Натомість після такого успіху в рейтингах втратить опозиція».

Однак незалежний політолог, президент Суспільно-гуманітарним консорціумом «Генеза» Любомир Скочиляс вважає політичні наслідки від прийняття Податкового кодексу не минучими, як для суспільства так і для президентської команди, до того ж ці наслідки будуть невтішними для обох сторін.

«Ефект від прийняття Податкового кодексу та політичні наслідки для влади будуть не втішні. Це негативно відіб’ється на популярності президента і правлячої команди. Початок процесу обговорення Кодексу, а наслідки цього ми побачили на місцевих виборах, суттєво позначилося на зниженні рівня підтримки провладної партії», - переконаний Любомир Скочиляс

На думку політолога, активні дискусії в суспільстві довкола прийняття Податкового кодексу сприятимуть опозиційним силам: «Окрім того, цю проблему активно використовуватимуть опозиційні сили в політичній полеміці. Опозиція отримає благонадійний грунт в регіонах, де найактуальнішими є соціальні та економічні проблеми. Якщо опозиції вдасться ефективно взяти на озброєння тезу «про шкоду Податкового кодексу для суспільства та бізнесу», то можна буде стверджувати, що падіння популярності команди Януковича набере стрімкого темпу».

«Своєрідний політичний ефект дає й те, що правляча еліта орієнтується не на збереження електоральної підтримки, а на реалізацію пунктів своєї економічної програми. Не виключено, що влада буде нейтралізувати негативну думку про наслідки прийняття Податкового кодексу та намагатиметься витягнути на поверхню позитивні, на їх думку, моменти. Команда Януковича не стоятиме осторонь від дискусії», - переконаний політолог.

Проблему він вбачає в тому, що влада перейняла методи управління президента Кучми, коли громадська думка повністю ігнорувалася, а це, відповідно, негативно впливає на процеси демократизації.

«Ми спостерігаємо схильність владної верхівки до командно-адміністративних методів управління. Цей стиль управління дещо ігнорує громадську думку суспільства та окремих соціальних груп. Сьогодні ми спостерігаємо акції протесту і висловлення суспільством негативних настроїв. Виходячи із стилю управління, ми бачимо й те, що ці масові акції просто ігноруються, а не беруть до уваги з метою внесення певних коректив у свою політику. Тобто, позиція влади та стиль управління дуже подібна до позиції президента Кучми», - узагальнив експерт.

Підсумовуючи експертні оцінки, зазначимо, що виглядає на те, що у нинішній ситуації ні суспільство, ні владна команда не виграють, адже перші ризикують втратити робочі місця, а другі - підтримку залишків свого електорату. Натомість виграє  опозиція, яка і без того вибудовувала стратегію критики влади, а тепер ця стратегія може стати логічно обгрунтованою.

Окрім того, проект Податкового кодексу є фактично фантомним, адже чимало експертів не ознайомлені з ним. Якщо ж його все таки приймуть, попри всю критику, то втілення його в життя буде дуже і дуже болючим для окремих соціальних прошарків суспільства. Тобто, Податковий кодекс втрачає свою економічно-значиму складову, натомість активно набирає питому вагу політичного значення для різних політичних сил.

Анна НОВИК.

Фото  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ