Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Замки Львівщини передадуть ЛОР, а потім приватизують?

Львівська обласна рада в особі комісії з питань комунального майна та приватизації хоче, аби замки Львівщини перейшли у комунальну власність для подальшої передачі їх у приватні руки.

Такі підозри висуває одразу декілька львівських організацій та приватних осіб, а саме партія Самопоміч, депутатська комісія з питань культури та історико-культурної спадщини ЛОР, а також колишній директор Картинної галереї Лариса Разінкова-Возницька, інформує кореспондент Гал-інфо.

Їхні побоювання базуються на тому, що під час чергової сесії ЛОР, яка відбудеться 10 жовтня, депутати розглядатимуть питання «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини». У проекті рішення вказано наступне: враховуючи звернення Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького від 04.04.2017 № 154 та висновок постійної комісії з питань комунального майна та приватизації, Львівській облраді пропонується оформити право спільної власності територіальних громад Львівської області в особі Львівської обласної ради на об’єкти нерухомого майна, які мають культурну та історичну цінність.

Як відомо, йдеться про об’єкти, більшість з яких, згідно зі застарілою радянською документацією, є власністю держави. Це, зокрема, такі культурні пам’ятки:

Оборонна вежа (вул.Замкова,40, с. Пятничани, Жидачівський р-н), площею 177,2 кв. м.

Каплиця Боїмів (вул. Катедральна, 1, м. Львів), площею  40,4 кв. м.

Башта колишньої Свяходухівської церкви XVIII ст.  (вул. Коперника,40-40а, м. Львів), площею 556,3 кв. м.

Олеський замок (вул. Замкова,30, смт Олесько, Буський р-н), площею 2127,5 кв. м.

Надбрамний корпус, Великий палац , Китайський палац (вул. Тернопільська, 5 м. Золочів).

Замок в с. Підгірці, Бродівський р-н площею 8401,2 кв. м. та Заїжджий двір біля нього площею 1312,3 кв. м.

Частина цих об’єктів, зокрема і замки, вважаються філіями або структурними відділами Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

«Коли ми, аналізуючи ситуацію, зробили витяги з реєстру, то побачили, що, наприклад, замок в смт. Олесько є зареєстрований на Львівську національну галерею мистецтв імені Б. Возницького. Вид власності – державна, тобто держава в особі Міністерства культури України зазначена як власник. Відповідно виникає запитання – для чого нам рішення про передачу такого замку у власність області?», - зазначила голова фракції «Самопоміч» у Львівській облраді Інна Свистун.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/4

Як пояснила народний депутат України із фракції «Самопоміч» Ірина Подоляк, відсутня правовстановлююча документація на ці пам’ятки.

«У приватній розмові Тарас Возняк розповів мені, що коли прийняв у своє управління Картинну галерею у Львові, з’ясувалось, що актуальних правовстановлюючих документів на замки немає. Галерея навіть не може укласти договори про оренду, тому що немає відповідної документації, немає акту про право власності на ті чи інші об’єкти (а їх налічується понад 17), які є в користуванні установи», - зазначила Ірина Подоляк.

Саме це стало причиною вже згаданого звернення чинного керівництва Картинної галереї до ЛОР, а в подальшому створення самого проекту рішення. Як наголосила Ірина Подоляк, у випадку, якщо ЛОР дійсно стане власником зазначених об’єктів, вона повинна гарантувати, що передасть їх у власність держави. Як відомо, проект рішення такого не гарантує. Окрім цього, представники «Самопомочі», а також культурні та громадські діячі побоюються, що навіть якщо цю процедуру візьмуться реалізовувати, вона може значно затягнутись і закінчитись тим, що замки передадуть у приватні руки. Це своєю чергою, нашкодить і самим пам’яткам, і звичайним громадянам.

«Викликає сумнів те, що відбудеться з цією культурною спадщиною в подальшому. Ці замки не є в переліку тих об’єктів, які не можна приватизовувати, тому є загроза їхньої втрати для громадян України», - наголосила нардеп.

«Ці об’єкти одразу повинна перебрати на себе держава. Такий варіант найкращий, але ми мусимо розуміти, що це є значно довший процес, який може тривати навіть рік або й більше. Може бути інший варіант, коли в проекті рішення ЛОР буде встановлений запобіжник, який передбачатиме процес передачі цих об’єктів із власності ЛОР до Кабміну. Інакше, якщо цей проект залишиться таким, як зараз, то голосувати за нього не можна, бо всі ці загрози залишаються. Ці об’єкти можуть бути продані, перепродані, віддані і так далі», - підсумувала Ірина Подоляк.

Схожі сумніви висловила сьогодні, 9 жовтня, під час іншої прес-конференції депутат облради, член депутатської комісії з питань культури Мирослава Бабінська. За її словами, комісія розглянула питання передачі замків Львівщини обласній раді і рекомендуватиме депутатам зняти його з порядку денного найближчої сесії. Вона також наголосила, що комісія не отримала необхідної документації для детального вивчення питання:

«Все те, що ми обговорювали на засіданні профільної комісії, подавалося зі слів. Жодної документації нам не представили. Начальник управління майном спільної власності облради Микола Бандра показав нам рішення, які приймали ще у часи радянської влади, сказав, що у реєстрі немає жодного права власності. Ми повинні були вірити на слово».

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/5

На прес-конференції також була присутня колишній директор Картинної галереї Лариса Разінкова-Возницька, яка наголосила, що замки в жодному випадку не можна передавати у комунальну власність ЛОР, оскільки згодом там з’являться готелі та ресторани. Вона також розповіла, що з метою захисту пам’яток засновано Громадський комітет із захисту культурної спадщини, до якого входитиме декілька громадських та культурних діячів України, і пообіцяла, що Комітет зробить все можливе, аби не допустити передачі замків Львівщини у комунальну власність.  

У підсумку заступник голови ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко наголосив, що проект рішення, складений комісією з питань комунального майна та приватизації, суперечить закону та загрожує втратою пам’яток:

«Виявляється, що єдиною підставою прийняття у комунальну власність об’єктів державного майна є лист директора Галереї мистецтв Тараса Возняка, який звертається до ОДА щодо сприяння у перекладені договорів оренди. Мова не йде про комунальну власність. На сьогодні ми не маємо жодних підстав набуття цих пам’яток у комунальну власність». 

Марія Шевців, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ