Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Чи проголосує Львівська облрада за повернення газових мереж територіальним громадам?

Як депутат Львівської обласної ради, голова депутатської фракції «Українське об’єднання патріотів» я ініціюю розгляд на сесії питання «Про повернення газових мереж територіальним громадам Львівської області». Але про все за порядком.

Газопостачання населених пунктів Львівщини розпочалось з розробки Дашавського родовища. У 1939 році було створено Стрийське експлуатаційне управління Наркомату нафтової промисловості СРСР. В 1940 році у Львові почав діяти трест «Укргаз», а згодом трест «Львівгаз», до якого входили: Львівський газовий завод, завод з ремонту і виготовленню газової апаратури «Львівгаз-апарат», Управління місцевої газової мережі, міська контора по експлуатації та газозбуту (з 4-ма філіями), міська будівельна контора «Львігаззбут», відділ робітничого постачання.

В 1952 році (з метою газифікації не тільки Львова, але й сільської місцевості у області) при тресті було створено ремонтно-будівельне управління. В 1955 році трест отримав обласний статус (із підпорядкуванням відділу комунального господарства Львівського облвиконкому). «Львівгаз» прийняв на обслуговування газове господарство двох областей – Львівської і ліквідованої Дрогобицької.

З того часу всі газові мережі, що будувались в області за бюджетні кошти, передавались рішеннями органів місцевого самоврядування області в безоплатне користування територіальним експлуатаційним підрозділам «Львівгазу» (нині ‑ ПАТ «Львівгаз»).

Отак створена суспільним коштом газова монополія тепер опинилась у приватних руках. Однак, на мою думку,  на даний час доцільним є повернення газових мереж у власність громад для реалізації – для ефективного їх використання в інтересах мешканців населених пунктів, захисту інтересів громад, а також задля недопущення безоплатного використання цього майна.

Законодавчими підставами для повернення можуть стати ст.ст. 7, 140-146 Конституції України, ст.ст. 26, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про передачу державного та комунального майна», Законом України «Про оренду державного та комунального майна».

Нагадаю, що під час  спроби НКРЕКП ввести абонплату за газ, що фактично означало плату за користування своїм же майном, низка органів місцевого самоврядування (наприклад, Мукачівська, Чернівецька, Житомирська міські ради та Рівненська обласна рада) прийняли рішення про повернення газових мереж в комунальну власність. У Верховній Раді України створено спеціальну робочу групу щодо вивчення питання повернення розподільчих газових мереж у державну власність.

Отже, я, як депутат Львівської обласної ради, голова депутатської фракції «Українське об’єднання патріотів» я ініціюю розгляд на сесії питання «Про повернення газових мереж територіальним громадам Львівської області».

На реалізацію цієї ініціативи необхідний певний час для інвентаризації майна та ухвалення управлінських рішень щодо передачі газових мереж, здійснення комплексу підготовчих організаційних робіт для проведення експертної оцінки газових мереж та надання їх в оренду на конкурентних засадах.

Але що скоріше розпочнемо, то скоріше громади зможуть розпоряджатись своїм майном. Сподіваюсь на підтримку колег депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ