Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині запроваджується пілотний проект із державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків

На Львівщині більше як 600 тис людей страждає на гіпертонічну хворобу. 25 квітня Кабмін прийняв постанову «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Отож, відповідно до цієї постанови, на Львівщині розпочинає працювати пілотний проект. Про це сьогодні, 4 вересня, під час прес-конференції повідомив начальник Державної служби з лікарських засобів у Львівській області Сергій Чередніченко.

Згідно з цим документом, з 1 червня до 31 грудня 2012 року цей проект впроваджуватиметься в дію шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на названі лікарські засоби з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін та відпрацювання механізму часткового відшкодування їх вартості за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

Сергій Чередниченко зазначив, що це пілотний проект, однак в країнах ЄС подібні проекти успішно працюють. Головне для пацієнтів вчасно проходити обстеження у лікарів та отримувати рекомендації для лікування.

Під час прес-конференції також зазначили, що відшкодування буде проводитись вже з 1 жовтня, наразі уряд відпрацьовує механізми відшкодування.

До проекту залучатимуть не лише державні аптеки, але й приватні мережі аптек. Таким чином пацієнт зможе придбати ліки не за повну вартість, а за референтну ціну, решту аптекам повертатиме держава.

У такий спосіб українці можуть заощадити на ліках 160 млн грн. Сергій Чередниченко також зауважив, що кінцевої вартості для держави цього проекту немає.

В управлінні охорони здоров’я переконують, що зловживань з боку лікарів не буде, адже в рецептах не буде вказано назви препарату, а лише назва діючої речовини. Відповідно в аптеці пацієнту на вибір пропонуватимуть ліки із діючою речовиною, яка вказана в рецепті. Пацієнт самостійно обиратиме собі препарат згідно з ціною, яка його влаштовуватиме.

Наразі в Україні працює 9 заводів, які виробляють групи препаратів, що беруть участь у пілотному проекті. Окрім того, до цього переліку потрапили й імпортні препарати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ