Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові на обліку з активними формами туберкульозу перебуває близько 800 осіб, з них 19 – діти

У Львові на обліку з активними формами туберкульозу перебуває близько 800 осіб, з них 19 – діти. Про це сьогодні, 5 грудня, на прес-конференції повідомив головний позаштатний фтизіатр управління охорони здоров’я ЛМР Роман Вереснюк.

Як зауважив головний лікар Львівського обласного центру здоров’я Юрій Островерха, в Україні епідемію туберкульозу проголосили в 1995 році, втім, в Європі її проголосили ще в 1993 році. «Тобто це не є проблема, яка стосується лише України і країн колишнього Радянського Союзу», – наголосив він.

Роман Вереснюк відзначив, що наразі в Львові є певна стабілізація захворювання. Єдиним, що, за його словами, насторожує, є ріст мультирезистентних стійких форм туберкульозу. Вони дуже важко лікуються, тривалість цього процесу зростає в 2-3 рази. А вартість лікування одного пацієнта може складати 15-20 тис. грн місяць, при чому лікуватися слід 24 місяці. Він додав, що ці пацієнти знаходяться на повному державному забезпеченні, бо самі б вони цього не потягнули.

«На ранніх стадіях захворювання туберкульоз є малосимптомним, і людина може себе почувати здоровою», – розповів Роман Вереснюк. Він зауважив, що мало хто звертає увагу на легкий кашель, люди приписують це або хронічному бронхіту, або наслідкам куріння, хоча такий кашель може бути ознакою туберкульозу. За словами фтизіатра, через це й варто регулярно проходити профілактичні огляди . Так, флюорографію варто проходити 1 раз в2 роки (якщо нема скарг), туберкулінодіагностику дітям –1 раз в рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ