Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Йде ретельно спланована дискредитація програми розвиту української мови, – звернення депутата Шейки

Депутат Львівської облради Орест Шейка, якого звинувачують у зловживанні бюджетними коштами, виділеними на програму розвитку української мови, заперечив свою причетність до корупційних діянь при розподілі коштів. Свої аргументи він виклав у звернення до колег-депутатів.

Подаємо звернення повністю:

«Упродовж останнього місяця в деяких ЗМІ чиняться спроби дискредитації моєї депутатської та професійної діяльності, зокрема щодо реалізації Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області у 2012-2014 pp.

Суть звинувачень зводиться до моїх начебто корупційних діянь і зловживань у сфері культури та мистецтва як голови постійної депутатської комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради. У зв'язку з цим хочу поінформувати щодо справжнього стану речей.

З 8 до 30 червня 2012 року в Львівському палаці мистецтв проходила Міжрегіональна виставка сучасного українського образотворчого мистецтва. В її експозиції було представлено твори 84 митців Львівщини та інших регіонів України, котрі в різний час отримували визнання у Львові. За оцінкою художників, мистецьких критиків та зокрема Заслуженого діяча мистецтв України головного художника Палацу мистецтв Ореста Скопа виставка стала найпомітнішою мистецькою подією у Львові за останні п'ятнадцять років.

Видання каталогу виставки планувалось здійснити обсягом 120 сторінок. Але на побажання Львівської обласної організації Національної Спілки художників України та за рішенням організаторів виставки обсяг каталогу було вирішено збільшити до 180 сторінок. Це дозволило представити у цьому виданні всі мистецькі твори, експоновані на виставці, а текстову частину подати двома мовами: українською та англійською. На збільшення обсягу каталогу не було долучено жодних додаткових коштів з обласного бюджету, всі додаткові витрати здійснила «Компанія Ґердан». Вартість видання каталогу накладом 600 примірників становить 62 424,0 грн. Весь тираж каталогу перебуває в управлінні культури ЛОДА. Наприкінці лютого - на початку березня почнеться розповсюдження каталогу, зокрема, між учасниками виставки, мистецькими установами, музеями та спеціалізованими бібліотеками.

Проект «Сторінки до підручників з історії», автором назви якого є світлої пам'яті Ірина Калинець, був представлений науковцям, педагогам і громадськості у першій редакції 1 листопада 2012 року у Львівській філармонії. В реалізації проекту взяли участь історики Львівського національного університету ім. Івана Франка, відомі науковці Львова, Києва, Харкова та Дніпропетровська. Науковий редактор проекту - Ольга Осередчук. Весь тираж інформаційних плакатів (1700 комплектів по 8 тематичних плакатів) зараз є в управлінні культури ЛОДА. Вартість проекту становить 69 960,0 грн. Всі витрати на реалізацію проекту здійснені ТзОВ «Компанія Ґердан», яка донині жодних коштів з бюджету області не отримала. Презентації та поширення плакатів здійснюватиме ЛОР спільно з департаментом з питань освіти, науки, сім'ї та молоді ЛОДА під час загальнообласних та районних зустрічей директорів шкіл, керівників методичних об'єднань та вчителів історії за участю істориків - авторів проекту. Ці акції розпочнуться наприкінці лютого - на початку березня.

Всеукраїнський конкурс наукових та науково-популярних робіт «Історія, яка нас об'єднує» у 2012 році не проходив і не фінансувався. Тому видання «Компанією Ґердан» чи будь-якими іншими підприємствами плакатів на суму 100 тис. гривень, які шукали так звані «борці з корупцією», не здійснювалось і взагалі не передбачено проектом. Суть цього унікального проекту, фінансування якого передбачено в 2013 році, полягає в спільній науковій роботі в архівах України та за кордоном молодих істориків, студентів та аспірантів з різних регіонів України над важливими історичними темами. В разі фінансування основні кошти проекту планується використати на наукові стипендії. Реалізацію проекту здійснюватиме департамент з питань освіти, науки, сім'ї та молоді ЛОДА. Найкращі популярні тексти, згідно з проектом Положення, планувалось публікувати на сайті «Українська правда» в розділі «Історична правда», а наукові - рекомендувати до фахових видань.

Хочу звернути увагу, що після низки безпідставних звинувачень на мою адресу в деяких ЗМІ Положення про Всеукраїнський конкурс наукових і науково-популярних робіт «Історія, яка нас об'єднує» ще не підписано, хоча сам проект мав розпочатись у День Злуки 22 січня 2013 року. Історики запитують, чому їх втягнули в політику, адже йшлося про науковий проект. Як їх надалі запрошувати до спільної праці?

Можна припустити, що здійснюється ретельно спланована дискредитація Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 роки. Можна припустити, що здійснюється навмисна дискредитація її авторів, виконавців, Львівської обласної ради, Львівської , обласної державної адміністрації. Мета зрозуміла: зупинити реалізацію програми, перенацілити зусилля депутатів, державних службовців з реалізації вкрай потрібних заходів на безпредметні дискусії, пустопорожні балачки й нікому не потрібні виправдання, на писання листів-відповідей на інспіровані й розтиражовані запити сумнівних громадських організацій».

Звернення розміщене на сайті Львівської облради. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ