Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мисливство в Україні може стати привілеєм олігархів, - Ірина Сех

«Партія влади прагне позбавити громадські організації мисливців права на полювання, зробивши його доступним лише для привілейованої касти - товстосумів, олігархів». Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи проект Закону України «Про мораторій на полювання», внесений депутатом від Партії регіонів Антоном Кіссе. Повідомила прес-служба нардепа.

За словами Ірини Сех, документ передбачає запровадження мораторію на полювання на всій території України за винятком мисливських господарств, що перебувають у приватній власності.

«Це положення суперечить Конституції України і фактично дискримінує одних суб'єктів господарювання у сфері мисливства перед іншими, - наголошує народний депутат. – Хіба ситуація із збереженням тваринного світу в приватних мисливських господарствах чимось краща, ніж в інших господарствах? Якщо автор законопроекту так переймається збереженням фауни, то треба накладати мораторій на всі угіддя, без винятку. Адже дикі тварини постійно мігрують, і неможливо відрізнити, в яких угіддях вони виросли чи постійно локалізуються».

За словами Ірини Сех, ухвалення цього законопроекту спричинить занепад громадських мисливських організацій, які діють за кошти, отримані від ведення мисливства, особливо з огляду на те, що з 1 січня 2015 року набуває чинності стаття 24 закону «Про мисливське господарство та полювання», і користування мисливськими угіддями стає платним. Високі ціни на полювання в приватних господарствах зроблять його недоступним для простих мисливців.

«Мораторій не зупинить браконьєрства, - наголошує Ірина Сех. - Навпаки, позбавлення права на полювання в угіддях громадських мисливських організацій припинить надходження коштів до них. Це означає, що працівники єгерської служби залишаться без роботи, а сотні тисяч гектарів угідь не охоронятимуться», - наголошує голова екологічного комітету.

Ірина Сех нагадує, що схожий законопроект щодо накладання мораторію подавав у 2008 році депутат Валерій Коновалюк, однак тоді навіть не дійшло до розгляду документа. Ще один нардеп-регіонал Віталій Барвіненко вперто вносить одіозні законопроекти про надання дозволів на ведення полювання на територіях природно-заповідного фонду.

«Такі ініціативи влади абсолютно не мають на меті збереження природи, тут нема жодного благородства чи державного інтересу. Усе банально: забрати від простих людей – і віддати «своїм», - зазначає Ірина Сех.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ