Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища нема грошей

«Проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища вже пройшов державну експертизу та технічну раду при Львівській ОДА, тобто він повністю готовий до реалізації. Наступний крок – залучення коштів і проведення тендеру на визначення підрядника», – про це сьогодні, 14 квітня, у коментарі Гал-інфо повідомив начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР Сергій Кіраль.

Він розповів про перспективи фінансування проекту рекультивації і хто має на це давати гроші.

За його словами, цього року в міському бюджеті мають передбачити певну суму. «Була пропозиція закласти в бюджет розвитку близько 400 тис. грн для проведення деякої частини робіт», – зазначив Сергій Кіраль і додав, що попри те, що така сума є сміхотворною, ці гроші дадуть можливість оголосити тендер.

«В Україні жодний такий проект не реалізовувався. Скоріш за все доведеться шукати якісь компанії з міжнародним досвідом або іноземні… 28 квітня планується поїздка нашоїделегації до Чехії, там відвідаємо їхні рекультивовані сміттєзвалища. Також відбудеться зустріч з чеськими компаніями. Відтак, їх запросять взяти участь у львівському тендері»,– зазначив чиновник.

Сергій Кіраль, нагадав вартість рекультивації Грибовицького сміттєзвалища – понад 350 млн грн (за торішніми розрахунками), тому питання фінансування проекту, за його словами, стосується не стільки міста, скільки облдержадміністрації і держави.

Він розповів про те, що раніше розглядалась можливість залучити кошти від компанії «Шеврон». Вона, за словами Сергія Кіраля, протягом двох років мала би відраховувати на рекультивацію сміттєзвалища 90-100 млн грн щорічно. «Тоді Ірина Сех ( чинний голова Львівської ОДА) якраз очолювала відповідний комітет у Верховній Раді. Думаю, що саме з її допомогою можемо матеріалізувати ці домовленості, якщо вони насправді були…»,– пояснив він.

Що ж до коштів із державного бюджету, то на них, за словаминачальника управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР, можна буде розраховувати тоді , коли Україна вийде із економічної кризи. «Тобто, – каже він, – точно не цього і не наступного року».

Як додав Сергій Кіраль, частково можна розраховувати на приватні інвестиції. Але це, за його словами, може відбутися не раніше як 2017 року. Він пояснив, що саме до цьогочасу діятиме угода з дегазації звалища , підписана з фірмою «ГАФСА» ще у 2004 році.

«На жаль, це підприємство не виконує свої зобов’язання. Беручи до уваги рішення Верховного Суду, не можемо розірвати угоди з цією фірмою… Коли термін договору завершиться, залучимо нову компанію-підрядника. Водночас за рахунок цього газу, його перетворення в електроенергію, продажу, можливо, могли б частково співфінансувати утримання сміттєзвалища», – розповів Сергій Кіраль.

Фото: radiosvoboda.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ