Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Українці проти вступу в НАТО, в Росію та федералізації

Більшість українців за єдину державну мову, європейський вибір та унітарний характер держави, однак проти вступу до НАТО. Про це йдеться в дослідженні Соціологічної групи «Рейтинг» та Центру Разумкова.

Як сказано в дослідженні, якби найближчим часом відбувся референдум щодо актуальних проблем розвитку України, зокрема: статусу української та російської мов, можливості федералізації України, можливості інтеграції України до ЄС, Митного союзу, вступу до НАТО, то в ньому точно, або скоріше за все взяло би участь 82,7% виборців (57,5% – впевнено, 25,2% – скоріше за все).

Якщо враховувати число тих, хто готовий взяти участь у референдумі, то гіпотетичний результат волевиявлення був би таким: 71,4% проголосували би за унітарність держави (17,1% – проти), 59,5% висловилися б за українську як єдину державну (36,5% – проти), 59,2% підтримали би вступ до ЄС (23,9% – вступ до Митного союзу), однак лише 39.5% схвалили би вступ України до НАТО (45,9% – проти).

Якщо рахувати від усіх респондентів, то результати виглядають таким чином: Якби в Україні відбувся референдум щодо форми територіального устрою України, за те, щоб наша країна стала федеративною державою готові проголосувати 16,7% всіх опитаних. 69,3% обрали варіант унітарного устрою з децентралізацією влади.

Якби на референдум винесли питання про статус мов, то 56,5% від усіх опитаних висловилися б за те, щоб єдиною державною залишалася українська, а російська вільно використовувалась. 37,6% готові підтримати варіант, згідно якого українська та російська – дві державні мови.

Якби темою референдуму була проблема інтеграційного вибору України, 54,5% всіх опитаних підтримали б вступ до Європейського Союзу, в той час як приєднання до Митного Союзу готові підтримати 23,9% громадян. Нарешті, 35,8% підтримали би вступ до НАТО, а 47,9% – висловилися би проти.

Крім того, під час опитування досліджувалася думка громадян стосовно різних пропозицій щодо майбутнього України. Підписання Угоди про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі підтримують 60,4% опитаних, проти – 25,4%.

Створення єдиної союзної держави у складі Росії, Білорусі та України підтримують 20,1%, не підтримують – 70,5%. Вступ України до складу РФ в якості частини РФ підтримують лише 7,5%, проти – 84,8%. Лише 8,5% підтримують ідею переходу області, в якій вони проживають до складу РФ, 85,3% – не підтримують. Приєднання до Ташкентського договору про колективну безпеку в СНД підтримують 17,3% опитаних, 60,9% – проти.

44,8% респондентів виступають за збереження позаблокового статусу України, 32% – проти. 59,5% опитаних не підтримують запровадження візового режиму з Росією, підтримують – лише 26,0%. Думки респондентів стосовно виходу України з СНД поділилися майже порівну: 37,4% за вихід, 40,4% – проти.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 3011 респондентів, у т.ч. Соціологічна група «Рейтинг» – 1500 респондентів; Центр Разумкова – 1511 респондентів o Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,9% o Терміни проведення: 28 березня – 2 квітня 2014 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ