Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Мешканці Криму не стануть громадянами Росії автоматично

Згідно з федеральним конституційним законом РФ «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя» громадяни України, які проживають на території Криму і не звернулися із заявою в імміграційні служби Росії про збереження українського громадянства до 18 квітня 2014 року, автоматично визнаються громадянами Російської Федерації. Повідомила прес-служба АК «Золота Середина».

Однак не все так однозначно, як хотілося б представити російським законодавцям.

«Належність людини до того чи іншого громадянства підтверджується документом , визначеним законодавством тієї чи іншої країни. У РФ це паспорт. І до тих пір, поки громадянин України не зробити певних дій з набуття громадянства РФ, він не може вважатися таким, незважаючи на те, що записано у федеральному законі. Тому говорити про те, що громадяни України, які не звернулися з відповідною заявою про збереження громадянства України, автоматично стають громадянами РФ, щонайменше, некоректно. Такий громадянин України є і буде щодо України громадянином України, а щодо РФ - іноземним громадянином», - розповіла партнер Адвокатської компанії «Золота Середина » Наталія Бочарова .

Адвокат пояснила, що в приєднаному Криму були встановлені такі правила щодо входження в російське громадянство українських громадян, які проживають на території півострова, які вельми різняться від тих, які закріплені у федеральному законі «Про громадянство Російської Федерації».

«Для того, щоб оформити (отримати ) паспорт громадянина РФ, українському громадянину, який проживає в Криму, необхідно« відзначитися» у двох чергах: перша черга - для отримання формулярів заяв про заміну (!) паспорта, друга черга - щоб подати пакет документів на отримання паспорта громадянина РФ. У пакеті документів на отримання російського паспорта повинні бути: заява про заміну паспорта, свідоцтво про народження (оригінал і копія), фотографії, національний паспорт громадянина України (оригінал і копія), свідоцтво про шлюб/про розірвання шлюбу (за наявності). І до тих пір, поки громадянин України не зробити зазначених дій з оформлення та подачі документів на заміну паспорта, він не буде громадянином РФ, оскільки в імміграційної служби не буде підстав оформляти паспорт громадянина РФ, покликаний підтвердити громадянство Росії. Іншими словами, до тих пір, поки громадянин України не проявить вільне волевиявлення щодо входження до громадянства РФ, він буде вважатися громадянином України для всіх суб'єктів публічного права», - констатувала Наталія Бочарова .

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ