Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Криму під українськими прапорами досі працюють 14 тисяч рибалок

Риба гниє з голови, а от рибне господарство – через російських окупантів. Нині в Криму під українським прапором продовжують працювати 14 тисяч рибалок. Вони вважають себе покинутими напризволяще і звинувачують українське Міністерство аграрної політики та продовольства у тому, що воно жодним чином не допомагає кримським риболовам.

«Галузь просто покинута. Немає керівництва, не працюють жодні схеми, тому вона залишені напризволяще. Я вже не кажу про те, що вона в Криму - це взагалі особливий випадок, вона просто кинута. Люди працюють за інерцією. Вони підпорядковуються українськими законами», - каже голова Асоціації рибалок Криму Сергій Яценко.

А ось міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка запевняє – урядовці роблять усе, щоб видати українським рибалкам зарплати, хоча визнають – аби отримати зароблене, людям треба виїжджати до південних областей України.

Водночас на поточних рахунках портів зберігаються 28 мільйонів гривень, захищених від втручань самозваної влади півострова. І до звільнення Криму від окупантів міністр пропонує перевезти рибалок на материкову Україну.

Зволікати з визволенням Криму не можна, наполягає голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, адже найбільші порти – у Керчі та Севастополі – росіяни хочуть відібрати.

До рук окупантів переходять переробні потужності з холодильними камерами та рибопромисловий флот.

Величезна втрата – 9 суден океанічного промислу.

І оскільки в Росії рибне господарство розвивається рівномірно на Волзі, Дону чи Ямалі, кримський улов може стати непотрібним.

Та на півострові – це друга за значущістю галузь після туризму. Лише торік українські рибалки в океанах зловили 98 тисяч тонн риби, в Азово-Чорноморському басейні кримчани піймали 52 тисячі тонн.

Тож із півостровом Україна може втратити 150 тисяч тонн риби, а це дві третини від улову всіх українських рибалок.

«Минулого року наша споживчий кошик був на 80% імпортний, а всього лише 15% було вітчизняного виробництва, то з втратою Криму у нас може імпорт зрости до 95%», - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Також Україна може втратити унікальні наукові установи – Інститут південних морів та Південний інститут морського рибного господарства та океанографії, які передадуть Міністерству освіти Росії.

Тож кримські рибалки чекають від влади рішучих дій – аби галузь залишалася українською та про неї дбали фахівці.

fakty.ictv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ