Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Повернення Львівського Лицаря

У середу, 30 липня, об 11.00 на площі Ринок перед Ратушею відбудеться урочисте відкриття нового Львівського Лицаря. Про це повідомили ініціатори.

Сто років тому Львів стояв перед небезпекою російської агресії. На потреби мобілізації та на зміцнення своєї обороноздатності, львівська громада провадила збір коштів. У 1916 році для залучення благодійних пожертв на потреби війська у Львові був створений Львівський Лицар: з дерева вирізьбили лицаря і кожен, хто складав пожертву на зміцнення війська, мав право забити в обладунки лицаря металевий цвяшок, у такий спосіб «зміцнивши» дерев’яного лицаря уже металевими латами.

Сьогодні, через сто років, ми знову змушені протистояти російській агресії. Для потреб зміцнення нашого війська до Львова повертається Львівський Лицар.

Довідка.

Статуя Львівського Лицаря, вирізьблена з суцільного стовбура липи у 1916 році скульптором Яном Юліушем Нальборчиком. Призначена для збирання пожертв на військові цілі, розміщувалась на Гетьманських валах у спеціальному павільйоні, спроектованому Вітольдом Долинським.

Нині цей Львівський Лицар зберігається у приміщенні Львівського історичного музею у холі Чорної кам’яниці на площі Ринок.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ