Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у світі відзначають «День без автомобіля»

22 вересня – Всесвітній День без автомобіля, в який автомобілістам пропонують хоча б на день відмовитися від використання своїх транспортних засобів. У деяких містах і країнах відбуваються спеціально організовані заходи, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Захід пропагує ідею пішого і велосипедного способів пересування, використання громадського транспорту, а також закликає людей ретельніше ставитися до того, який вид транспорту вони обирають.

Такі заходи несуть в маси ідею мінімізації використання особистого транспорту. Вони спонтанно проводились у різних містах з початку нафтової кризи 1973 року, проте в жовтні 1994 року на конференції «International Ciudades Accesibles» в Толедо (Іспанія) озвучили перший заклик до періодичної реалізації таких проектів.

Нагадаємо, сьогодні у Львові завершується п’ятий Європейський тиждень мобільності. Тема цьогорічних заходів – «Наші вулиці – наш вибір». Вона зосереджена на впливі транспорту на міське життя і на тому, яким чином можна відновити рівновагу між простором, який займають автомобілі, і простором, який належить велосипедистам та пішоходам, та як створити пріоритет для громадського транспорту.

Зробіть правильний мікс / Do the right mix (UA) from Mobility Lviv on Vimeo.

Довідка.

У перші два роки Дні без автомобілів відзначили в Рейк'явіку (Ісландія), Бате (Сомерсет, Великобританія) і Ля Рошелі (Франція). У 1995 році для підтримки таких Днів було створено неформальний Консорціум World Car Free Days. Першу національну кампанію було проведено в 1997 році у Великобританії Асоціацією екологічного транспорту, друга – у 1998 році у Франції, під назвою «У місті без авто», а у 2000 році Європейська Комісія розповсюдила кампанію на всю територію Європейського Союзу. У тому ж році Єврокомісія подовжила захід до цілого тижня «Європейський тиждень мобільності», який тепер є основним заходом, що проводиться в межах ідеології «нової мобільності».

У 2000 році такі Дні почали проводити у всьому світі в межах програми Всесвітній день без автомобіля, що проводиться організацією Carbusters (тепер - World Carfree Network); в тому ж році Всесвітні Дні стали проводитися спільно з програмою «День без автомобілів на Землі».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ