Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бібліотеки мають стати креативними громадським простором – Яковина

Бібліотеки в Україні мають стати креативним громадським простором, вважає голова Наглядової ради ГО «Європейська галицька асамблея» Микола Яковина. На його переконання, якщо не буде змінено суспільної культури читання, то майбутнє бібліотек буде невтішним – вони залишаться незатребуваними приміщеннями, в яких механічно накопичуватиметься література. овідомила прес-служба ГО «Європейська галицька асамблея».

«Гадаю, що зараз потрібно так будувати бібліотеки, щоб вони одночасно стали інформаційними чи виставковими центрами — креативним громадським простором. Місцем, в якому збираються художники, письменники, молодь. У сучасних бібліотеках повинно бути кафе, обов'язково інтернет, книгарня, приміщення в якому можна залишити на годину-другу дітей чи за потреби провести прес-конференцію. У бібліотеці університету міста Вінніпег я спостерігав чудову картину — навчальні пари в студентів давно закінчилися, але все університетське життя перемістилося в бібліотеку, яку спеціально не закривають до пізньої ночі» -- сказав М.Яковина.

За його словами, щоби бібліотеки змогли виконувати такі функції, їх найчастіше потрібнобудувати заново, а бібліотек в радянській Україні побудовано обмаль-- тільки національна бібліотека ім. Вернадського, а решта це пристосування великих будинків.

«Свого часу в Україні була традиція, що громада міста самостійно зводила будинки для музеїв, бібліотек, храмів — думаю, що потрібно відроджувати і культивувати таку практику доброчинності. Адже в цьому суспільстві немає нічого стабільнішого, ніж досвід і мудрість, почерпнуті з старовинних книг, які ще зберігаються у наших бібліотеках» -- підкреслив голова Наглядової ради ГО «Європейська галицька асамблея».

Сьогодні в Україні відзначають День бібліотек.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ